Jaska i okolicaVijesti

Nakon peticije za ukidanje cestarine Inicijativa građana Jastrebarsko ukazuje i na problem javnog prijevoza

Inicijativa građana Jastrebarsko koja je krajem prošle godine pokrenula peticiju za ukidanje naplate cestarine na autocesti od Jaske do Zagreba, sada upozorava na problem loše prometne povezanosti Grada sa svojim prigradskim naseljima i susjednim gradovima.

Grad Jastrebarsko, kao što je poznato, nema razvijen javni gradski prijevoz putnika, već postojeću prijevoznu ponudu čine samo autobusne i željezničke linije prema Zagrebu odnosno Karlovcu.

Inicijativa građana, iza koje potpisom stoji Michael Sharp, ističe, da postoji Studija javnog prijevoza na području Grada Jastrebarskog, a kojom je predviđeno osam linija u javnom gradskom prijevozu, od kojih bi šest povezivalo prigradska naselja s Jaskom, jedna bi bila gradska, a jedna bi povezivala gospodarsku zonu s gradom.

Studiju javnog prijevoza izradili su stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti još 2018. godine, no ona, kako tvrde iz Građanske inicijative, nikada nije javno predstavljena niti je implementirana.

“Mi kao inicijativa ne zastupamo niti jedan model rješavanja prometne povezanosti ponuđene u Strategiji, već smatramo da Grad Jastrebarsko mora u suradnji s mjesnim odborima i strukom, analizirati Studiju i prometna rješenja prilagoditi njihovim potrebama.” – ističu iz Inicijative.

Pozvali su građane i mjesne odbore da se uključe u rješavanje ovog problema te najavili i organiziranje referenduma ili peticije. “Predlažemo mjesnim odborima da u svojim naseljima organiziraju zborove građane, predstave Strategiju svojim stanovnicima i donesu odluku u kojoj od Grada traže da pokrene doradu Studije za uočene propuste.” – navode uz ostalo iz Inicijative, te dodaju: “Pozivamo i apeliramo na građane da se odazovu ovoj inicijativi kao što su se odazvali potpisivanju peticije za ukidanje naplate na naplatnim postajama Zdenčina i Jastrebarsko, koja je dostavljena Gradskom vijeću Grada Jastrebarsko i Skupštini Zagrebačke županije, koje su je podržale i dostavile na daljnje postupanje Ministarstvu mora,prometa i infrastrukture i Autocesti Zagreb Rijeka.”

Na kraju ističu da kao i za peticiju ukidanja naplate iza Inicijative ne stoji niti jedna stranka, organizacija, udruga i slično. “Mi smo samo grupa slobodnih individualaca koja djeluje za svoje ljude i zavičaj. Također, pozivamo sve one koji su voljni uključiti se u akcije, koje su za dobrobit svih nas, da nam se pridruže.” – stoji na kraju priopćenja Inicijative građana Jastrebarskog koje potpisuje Michael Sharp.

Sličan sadržaj

Back to top button