Jaska i okolicaVijesti

Održana peta po redu biciklijada “Put bijele rode”

Turistička zajednica općine Pisarovina, Javna ustanova „Zeleni prsten“ i Udruga „Zdenčina 1562“ organizirali su, po peti puta, biciklijadu „Put bijele rode“.

Simbolično, njome su povezana dva naselja s najviše gnijezda bijele rode u Zagrebačkoj županiji – Donja Zdenčina i Donja Kupčina koje imaju 16 odnosno 25 rodinih gnijezda.

„Ovime dodatno želimo osvijestiti ljude o bijeloj rodi. Ona je zaštićena vrsta, a mi imamo privilegij da obitava u našoj županiji. Njezino prisustvo obogaćuje ruralne prostore i, općenito, seoski krajolik čini ljepšim“, rekla je Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU „Zeleni prsten“, dodavši da je bijela roda, osim što prostor čini ljepšim, i korisna jer se hrani se glodavcima i kukcima.

„U ovome se kraju poljoprivredne površine još uvijek obrađuju, a livade se kose i održavaju. To je bitno kako bi rode mogle pronaći hranu. Zato nam se i vraćaju“, ispričala je Ivanka Rogić, direktorica TZO-a Pisarovina.

Staza biciklijade, u dužini od 18 kilometara, prolazila je makadamskim putem, većinom kroz šumu, dijelom i uz Ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Back to top button