Jaska i okolicaVijesti

Održana početna konferencija EU projekta “Zaželi u Jastrebarskom” | audio, foto

U nacionalni program “Zaželi” koji provode gradska društva Crvenoga križa, uključeno je i Gradsko društvo Crvenoga križa Jastrebarsko koje je iz Europskoga socijalnog fonda za projekt “Zaželi u Jastrebarskom” dobilo bespovratnih 3,26 milijuna kuna.

Projektom je zaposleno 15 žena, dosad nezaposlenih, koje brinu o 64 starije, invalidne, nemoćne i bolesne osobe na području grada Jastrebarskog i općine Krašić. Upravo to i cilj je projekta: omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna i ruralna područja, te osnažiti i unaprijediti radni potencijal 15 žena, s nižom razinom obrazovanja.

Usluga “pomoć u kući” koju žene pružaju korisnicima projekta, obuhvaća organizaciju prehrane, kućanske poslove, uređenje okućnice, pomoć u održavanju osobne higijene i socijalni kontakt. Nositelji projekta su: Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko, a partneri Grad Jastrebarsko i Općina Krašić, te Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb i Centar za socijalnu skrb Jastrebarsko.

Za prošlotjedne početne konferencije EU projekta “Zaželi u Jastrebarskom” gradonačelnik Zvonimir Novosel rekao je da projekt spajanjem potrebitih i teže zapošljivih, rješava i egzistencijalne prilike 15 žena, a zamjenica župana Nadica Žužak istaknula da projekt istovremeno omogućava starijim sugrađanima da kvalitetnije žive.

Provedbu ovog projekta pomogla je i Zagrebačka županija, a kako, našem je reporteru pojasnila zamjenica župana Nadica Žužak:

 

Naš Zdenko Vuković razgovarao je i s jednom sudionicom ovoga projekta:

 

Projekt “Zaželi u Jastrebarskom” koji se provodi tijekom 30 mjeseci, do kolovoza 2021. godine, za prošlotjedne inicijalne konferencije, detaljnije je obrazložila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko, Dunja Vlašić:

 

Ukupna vrijednost projekta “Zaželi u Jastrebarskom” iznosi, ponovimo, nešto više od 3 milijuna i 260 tisuća kuna i u cijelosti je financiran sredstvima iz EU fondova.

Back to top button