Jaska i okolicaVijesti

Rad autoškola u doba korone dočarava nam instruktor vožnje

Uz ugostiteljske objekte jedna od djelatnosti koja je među zadnjima počela s radom i koja je među zadnjima puštena u pogon su autoškole. Svratili smo do poligona u našem gradu i tamo zatekli instruktora vožnje autoškole Autokluba Jastrebarsko. Sugovornik Filipu Popoviću je Goran Golešić.

 

 

Gorane, kada ste krenuli s radom i kako se to odigralo?

Najprije želim pozdraviti sve slušateljice i slušatelje Radio Jaske. Mi smo među zadnjima krenuli i to na jedan specifičan način jer smo obaviješteni 7. svibnja da možemo krenuti s radom taj dan. Malo je to ispalo nespretno jer smo očekivali da će nas kao ugostitelje i ostale obavijestiti tjedan dana ranije, no tako je ispalo. Na svu sreću, nama ne trebaju velike pripreme koje bi morali poduzeti, možda malo više zbog mjera u učionici gdje smo ograničeni po broju učenika s obzirom na kvadraturu jer polaznici moraju biti na razmaku 1,5 metar. U učionicama je kao u i školi, sve dezinfekcijske mjere smo proveli i primijenili.

Razlika je u vozilu gdje je preporuka da kandidat vozi s maskom ako mu ne smeta, isto tako ispitivač na ispitu mora imati masku u vozilu. Mi instruktori moramo prije svakog sata vožnje očistiti vozilo, kandidat kada dođe očisti ruke s dezinfekcijskim sredstvom, stavlja masku i rukavice ako mu ne smetaju, kada sat završi imamo 15 minuta obaveznog prozračivanja vozila i imamo tekućinu s kojoj dezinficiramo mjesta koja se najviše koriste, a to su volan, mjenjač, ručna kočnica i ručka za otvaranje vrata.

Vaša djelatnost je specifična pa su i mjere takve. Što se tiče vožnje, neosporno je uključena i trema kod kandidata. Samim time i vaša uloga na njihovo opuštanje je sigurno velika. Stvaraju li mjere dodatnu tremu?

U pravu ste, kandidatima je veliki pritisak jer imamo kandidate koji su taj dan kad nam je obustavljen rad trebali izaći na ispit. Imao sam 10-tak kandidata koji su kroz dva tjedna trebali izaći ispit, imao sam kandidate koji su tek počeli s vožnjom. I sad nakon stanke od dva mjeseca, njima puno toga nedostaje. S jedne strane trema, a s druge mi to sad moramo nadoknaditi. Također, imaju nažalost i dodatni trošak, no ipak ulažu u sebe i svoju sigurnost, moraju uzeti određene sate da bi osigurali nastavak s redovnim satima. No, to je ulaganje u svoju budućnost, znamo što je vožnja, moraš biti siguran i samostalan kako bi uostalom uopće zadovoljio na ispitu.

Gorane, sad sam vas ulovio na pauzi između kandidata, držite se mjera, provjeravate, vidio sam u automobilu dezinfekcijska sredstva… Može li nam prije nego dođe sljedeći kandidat, opisati kako točno izgleda jedan sat vožnje?

Traje 45 minuta, kao školski sat, a onih 15 minuta do punog sata nam ostaje za provjetravanje. Kandidat dođe, pristupi vozilu, stavi masku, očisti ruke, ako mu ne smetaju stavi rukavice i krećemo u vožnju. Ovisi od kandidata do kandidata individualno u kojoj je fazi i što radimo, jesmo li na poligonu ili idemo u grad, možda neki veći grad Samobor, Karlovac, Zagreb (mi sve kandidate tamo vodimo jer im je lakše snaći se u budućnosti u većem gradu) i kad završi sat vraćamo se na poligon, kandidat izlazi iz vozila, svu njegovu zaštitnu opremu pohranjujemo u vrećicu i bacamo u smeće u na za to predviđeno mjesto u autoškoli, ja kao instruktor dezinficiram cijeli auto i provjetravam vozilo.

Dosta je to dodatnog posla koji je bio nezamisliv do pred par mjeseci, no kako vi, tako se i svi drugi borimo. Vjerojatno i vaši kolege jednako tako rade i ponašaju se u skladu s mjerama?

Tako je, svi. Kod nas u Autoklubu smo kolega Alen Samac i ja, preko u Adrijani imamo troje kolega i u Golfu u Klinča Selima imamo troje kolega. Svi se pridržavamo mjera i uputa. Mi smo se čuli kad je sve kretalo, jesmo konkurencija, ali dobro surađujemo, nema zle krvi, baš imamo dobar i prijateljski odnos i jedan drugome uskačemo. Ostaneš bez maramica ili maske ili rukavica, posudiš od kolege i obrnuto. Baš dobro funkcioniramo.

Lijepo je to za čuti. Gorane, kada se može novi kandidat upisati?

Svakodnevno se može upisati, a sljedeći ponedjeljak krećemo s novim tečajem. Malo se i obnavljamo, iskoristit ću ovu situaciju i reći da smo nabavili novi motor za A kategoriju pa pozivamo ‘bajkere’ da se dođu upisati. Koliko god nas je ova korona malo unazadila, koristimo ju na način da moderniziramo učionicu, nabavili smo multimedijske stvari da učinimo zanimljiva predavanja i tih prvih 30 sati. Želimo da kandidati uživaju u svemu.

Hvala i puno sreće u daljnjem radu, Gorane.

Hvala i vama.

 

Aktualno iz našeg etera:

 

Pretraži po oznakama

Filip Popović

digital freak, na Radio Jaski u više uloga, oženjen, otac dva gremlina, završio financije no privlačniji mu je nemir lokalne novinarske redakcije, genetski brz na jeziku i s desnom rukom na srcu

Slična tema:

Pogledaj i ovo:
Close
Back to top button
Close