Jaska i okolicaVijesti

Sjećanje na omiljenog Jaskanca – Božidar Fresl Fiat

(29.12.1944. – 30.3.2010.)

Matica hrvatska Jastrebarsko objavila je danas sjećanje na omiljenog Jaskanca – Božidara Fresla Fiata, koji je u 66. godini života iznenada preminuo na današnji dan prije točno deset godina, 30. ožujka 2010.

U In memoriamu, kojeg potpisuje Nino Škrabe, pored ostalog stoji da je Fiat bez ikakve sumnje prije svega sportska legenda, jedan od naboljih jaskanskih rukometaša i rukometnih trenera svih vremena, uz kojeg su vezani svi najveći uspjesi jaskanskog rukometa.

Jaskancima je ostao u sjećanju, pored ostalog, i kao ravnatelj pošte, ugostitelj, taksist, autoprijevoznik, branitelj, a posljednjih godina života kao popularni vozač Autoturista.

Božidar Fresl Fiat bez sumnje najpoznatiji samoborski Jaskanac i jaskanski Samoborac, bio je izuzetno omiljena osoba u jaskanskom kraju, u kojem je živio posljednjih četrdesetak godina.

Božidar Fresl Fiat – dobitnik posebne nagrade na proslavi 50. rođendana muškog i 35. rođendana ženskog rukometnog kluba u Jastrebarskom, 21. siječnja 2006.

 

Najbolji jaskanski nogometaš i najbolji jaskanski rukometaš – Marijan Bradvić Mara i Božidar Fresl Fiat

 

Legende na okupu, 21. siječnja 2006 – jaskanski rukometaši iz pedesetih godina; stoje slijeva: Miljenko Kopač, Mladen Čop, Velimir Wintersteiger, Božidar Fresl; sjede slijeva: Anđelko Štimac, Jurica Ivanković, Tomislav Božičević, Željko Benić, Radoslav Krušić, Ratko Wintersteiger

 

Na proslavi 21. siječnja 2006. rukometne dame sa svojim negdašnjim trenerima i dužnosnicima – legendarne “Lastavice”, proslavljena ekipa s početka sedamdesetih, stoje slijeva: Nataša Gagović Pavuna, Nino Škrabe, Svjetlana Bajalović Rojšek, Mladen Čop, Mirjana Krga, Božidar Fresl Fiat, Jadranka Prša Rački, Davor Marinović; Sjede slijeva: Irena Žalac Krga, Danica Višošević, Željka Lončarić Štetner, Irena Dabović Perlić, Branka Dragović Pelivanović, Olga Bogdan Šimunković

 

Sjećanje na omiljenog Jaskanca

Božidar Fresl Fiat
(29. prosinca 1944. – 30. ožujka 2010.)

 

Točno prije deset godina, na današnji dan, 30. ožujka 2010, preminuo je naš omiljeni sugrađanin Božidar Fresl Fiat. Tada sam mu napisao ovaj nekrolog, svakako jedan od najbolnijih i najtužnijih zadataka u mojoj dugoj spisateljskoj djelatnosti.

In memoriam – Božidar Fresl Fiat

Vijest o iznenadnoj i preranoj smrti našeg dragog prijatelja Božidara Fresla Fiata bolno je odjeknula u cijelom jaskanskom i samoborskom kraju. Svaka je smrt bolna i strašna činjenica, a kad se radi o Fiatu, onda je ta vijest i prebolna i prestrašna. Svima se nama činilo je da je Fiat vječan, trajan i nezamjenjiv, "veći od života", uvijek nazočan u našim životima i radostima, uvijek nasmiješen i spreman za pomoć, šalu i zafrkanciju.

Fiat je bez ikakve sumnje prije svega jastrebarska sportska legenda, jedan od naboljih jaskanskih rukometaša i rukometnih trenera svih vremena. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od pokretača, svakako najzaslužniji čovjek za obnovu djelovanja muške ekipe Rukometnog kluba Jaska. Godinama je bio Jaskin najbolji igrač i strijelac, izvanredan trener i muške i ženske ekipe, sjajan pedagog, dužnosnik, organizator i nenadmašni motivator. Uz Fiata su vezani svi najveći uspjesi jaskanskog rukometa. U rukometu je proveo tri života jer je paradoksalno ali istinito u svojem omiljenom sportu proživio i preživio čak dvije doživotne kazne. Fiat, vječiti dječak, nestašan, zaigran i drag čak i kada je grubo, neoprostivo griješio, na svoj osebujni, šarmantni, neodoljivi način uvijek je bio spreman za oprost i pomirenje pa su i drugi pa čak i rukometni forumi bili spremni oprostiti i njemu.

A kako i ne bi, kad se rukometu baš kao i svemu u životu davao apsolutno, potpuno, stopostotno. Kad je Fiat igrao rukomet, kad je zabijao golove, kad je pjevao i svirao, kad se smijao i plakao, kad se ljutio i psovao, kad je pio i pušio, kad se veselio i tugovao, kad je volio i ljubio, njegova igra, njegova glazba, njegov smijeh, njegova tuga, njegova ljutnja i njegova ljubav nije poznavala granice.

Božidar Fresl, bez sumnje najpoznatiji samoborski Jaskanac i jaskanski Samoborac, trajni “samoborski konzul” u našem gradu, bio je izuzetno omiljena osoba u jaskanskom kraju, u kojem je živio posljednjih četrdesetak godina. Jaskancima je ostao u sjećanju pored ostalog i kao ravnatelj pošte, ugostitelj, taksist, autoprijevoznik, branitelj, a posljednjih godina kao popularni vozač Autoturista. Vedar i duhovit čovjek, uvijek nasmijan i spreman za razgovor, šalu i pjesmu, jaskanski Dean Martin, rekorder po broju kumstava, za sobom je na svakom koraku ostavio mnoštvo prijatelja i dragih znanaca.

O, kako bismo rado i opet napisali molbu i žalbu nadležnom forumu da se našem dragom Fiatu oprosti ova osuda i da se nađe među nama! Ovaj put to je nažalost nemoguće. Dragi Bog, svemogući Stvoritelj, Gospodar Svemira, odlučio je Fiata nepovratno uzeti k sebi. Mi mu dan uoči Uskrsnuća njegovog jedinog sina iz dubine naših srdaca ipak upućujemo jednu ogromnu, usrdnu molbu. Dragi Bože, pridruži ovog svog zaigranog i zločestog dječaka, našeg prijatelja i brata, zboru svojih anđela! Sjajan je pjevač pa ako zatreba zasvirat će i trubu i gitaru! Ako u nebesima postoji rukometna momčad, a sigurno postoji jer tebi je sve moguće, uvrsti Fiata u sastav, dat će sigurno sve od sebe pa ako slučajno opali suca – zažmiri! Kasnije će mu se ispričati i sigurno ga pozvati ga na čašicu. Marijo, Majko i Kraljice, preporučamo našeg Fiata tvojem zagovoru. Ti dobro znaš da je ponekad bio i prijek i težak i nesnosan, ali je u ovu jaskansku, samoborsku i hrvatsku "suznu dolinu" uvijek iznova donosio obilje radosti, sreće i ljubavi.

Boždiar Fiat Braco Fresl će zauvijek ostati s nama, u našim srcima, mislima i molitvama. Nalazit ćemo ga u pogledu i smijehu njegove obitelji, njegove Bebe, njegove djece i unučadi. Rukometaši Jaske stalno će na terenu imati osmog igrača, a treneri na klupi mudrog savjetnika. Za volanom Autoturista uvijek ćemo vidjeti njegovo lice, kad god zatrubi neki autobus, to će nas pozdravljati Fiat. Kad god netko zapjeva "Kraj kapele svete Ane" sjetit ćemo se točnog teksta i prave melodije.

Neka mu je blaga ova jaskanska, hrvatska zemljica, koju je toliko ljubio! Neka mu travanjski lahor u predvečerje Uskrsa nad grobom zasvira omiljene melodije Glenna Millera! Počivao u miru!

Nino Škrabe (za Fiata uvijek, pri svakom susretu, PROFESOR DE AMOR)

 

Za uspomenu na FIATA odabrao sam ove tri pjesme:

Povezane vijesti

Back to top button