Jaska i okolicaVijesti

U Pribiću misa povodom obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića

Najavljuje Josip Bakalas

Sutra se navršava 19 godina od smrti kardinala Franje Kuharića.

Tim povodom, u njegovoj rodnoj župi Svetog Sikste u Pribiću, biti će služena svečana sveta misa. Najavljuje pribićki župski vijećnik i veliki štovatelj pokojnog kardinala Kuharića – Josip Bakalas:

 

Zbog poznatih epidemioloških okolnosti sutrašnja misa u Pribiću održavati će se na otvorenom:

 

Najavljujući sutrašnju misu povodom smrti kardinala Franje Kuharića, koji je preminuo 11. ožujka 2002. godine, Josip Bakalas podsjeća i na karidinalovo bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje.

 

U povodu 19. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića, sutra će i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvoditi euharistijsko slavlje u Zagrebu, u župnoj crkvi Župe sv. Blaža, s početkom u 18:30 sati.

Podsjećamo što je kardinal Bozanić istaknuo povodom 15. obljetnice Kuharićeve smrti, govoreći o njegovoj ljubavi i brizi za hrvatski narod.

Dobro je poznato koliko se kardinal Kuharić zalagao za slobodu i prava hrvatskoga naroda prije pada komunističkoga režima. Jednako je zalaganje očitovao u teškim danima nakon postizanja samostalnosti da bi nezaštićena mlada država bila međunarodno priznata pored nemilosrdnog plana da bude uništena.

Kardinal Bozanić tom je prilikom podsjetio i na riječi kardinala Kuharića na Stepinčevo 1991. godine. Evo što je tada rekao pokojni kardinal:

Mržnja je nabujala do tolike mjere da se poziva na nasilje protiv Hrvatske i protiv demokratske hrvatske vlasti. A zašto? Zato jer hrvatski narod smatra svojim neotuđivim pravom da bude ravnopravan s drugim narodima, da bude slobodan u svome suverenitetu, da nesmetano živi u svijesti više nego tisućgodišnje državnosti, da surađuje s drugima bez ikakva pritiska i tlačenja s bilo koje strane. To je pravo svakog naroda na Zemlji, i to je pravo zajamčeno svim međunarodnim deklaracijama jer se samo na poštivanju toga prava može graditi mir među narodima.

Back to top button