Jaska i okolicaVijesti
U trendu

Blagdan je Svete Ane i Svetog Joakima

Blagdan je Svete Ane i Svetog Joakima, roditelja Marije, Majke Božje. Sveta Ana, u našem je kraju, zaštitnica Svete Jane, Gornjeg Prekrižja kod Krašića i Bratine kod Pisarovine.

Sveti Ana i Joakim

U našem gradu, sveta Ana, osobito svečano slavi se u Svetoj Jani, koja je po njoj dobila i ime. Svetoj Ani posvećena je svetojanska župna crkva, koja se spominje 1501. Podignuta je oko 1687. kao zidana kapela, na mjestu gdje su nekada stajale 3 crkve. Sadašnja crkva nastala je na kapeli Blažene Djevice Marije, uz koju je podignut zvonik dok je nekadašnja župna crkva svete Ane srušena 1757, a njezino ime preuzela je kapela. Znatno su je oštetili potresi 1868. i 1877, nakon čega je obnovljena. Posebno je vrijedan glavni oltar svete Ane (s kraja 18. stoljeća).

Sveta Ana-župna crkva u Svetoj Jani

Danas će Svetojanci s brojnim gostima i hodočasnicima obilježiti Janinovo i blagdan svoje nebeske zaštitnice Svete Ane misim slavljima, a ispred župne crkve održat će se i tradicionalno proštenje, koje svake godine posjeti velik broj vjernika ne samo iz svetojanskog nego i cijelog jaskanskog kraja.

U našem, jastrebarskom dekanatu, blagdan svete Ane slavi se i u župi Prekrižje. U Gornjem Prekrižju (u općini Krašić) nalazi se župna crkva svete Ane i svetog Mihaela iz 1683. Proglašena je župnom crkvom 1789., a do tada su prekriška sela spadala u župu Pribić.

Sveti Ana i Joakim

Back to top button