Jaska i okolicaVijesti

Humanitarna akcija “KUD Desinec za Glinu i Viduševac”

audio Martina Županac

KUD Desinec organizirao je humanitarnu akciju s ciljem kupnje građevnog materijala za svoje prijateljske KUD-ove s područja Gline i Viduševca. je neophodan. KUD Desinec se tako odrekao djela sredstava namijenjenih za putne troškove u ovoj godini te je s donacijama članova KUD-a i mještana Desinca prikupljeno 10.400 kuna.

U Viduševcu će od navedenog iznosa biti sanirani dimnjaci, dok je u Glinu stigao građevinski materijal koji je već uspješno podijeljen i sanirani su krovovi.

Uvijek je teško pisati o humanitarnim akcijama, a da to ne izgleda kao hvalisanje i podilaženje vlastitom egu, no neke stvari valja zapisati kao podsjetnik za nas, a i za buduće generacije kako naš narod i u najtežim trenucima diše jedan za druge.

Vjerujem da svatko od nas zna što je radio i gdje se nalazio tog utorka 29. prosinca, u 12 sati i 19 minuta. Još uvijek pod dojmom potresa od dana ranije, te slika Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela koje smo gledali preko medija, osjećajem straha i činjenice kako smo nemoćni pred silama prirode ojačanim do krajnjih granica. Strah, nesigurnost, briga za najbliže polako se smiruju nakon poziva i uvjerenja da smo svi dobro. A tek onda kroz misli projuri onaj drugi dio –ako je kod nas tako treslo, kako je kod njih.

Val dobrote koji se automatski pokrenuo u neslućenim razmjerima, čak tolikim da je u nekim trenutcima bilo teško zaprimiti i organizirati sve donacije davao je nadu da ipak nije sve tako neizmjerno crno, a i osjećaj da nekome možeš pomoći nekako smirujuće djeluje i na vlastiti duševni mir.

Svi smo mi u privatnim aranžmanima pomogli, no razmišljali smo na koji naćin možemo pomoći i još malo više. Sjetili smo se odmah naših prijateljskih KUD-ova s područja Gline i Viduševca, i uspomena koje nas vežu, brojnih nastupa i zajedničkih gostovanja te uvijek nasmijanih domaćina koji čuvaju kulturnu baštinu i unatoč ratu i sada unatoč ovoj elementarnoj nepogodi.

Zato smo odlučili organizirati humanitarnu akciju s ciljem kupnje građevnog materijala koji im je neophodan. Kontaktirali smo KUU Viduševac naše bratimsko društvo te u suradnji sa predsjednikom gospodinom Slavkom Crnkovićem saznali što im je najpotrebnije u Viduševcu. Nešto težu situaciju na području Gline javlja nam gospođa Anita Kramarić iz HAKUD Glinska Tamburica. Nismo razmišljali ni trenutka te smo se kao društvo odrekli djela sredstava namijenjenih za putne troškove u ovoj godini te donacijama članova KUD-a i mještana Desinca sakupili 10.400 kuna koje smo podijelili za ova dva društva.

U Viduševcu će od navedenog iznosa biti sanirani dimnjaci, dok je u Glinu stigao građevinski materijal koji je već uspješno podijeljen i sanirani su krovovi.

Na Sveta tri kralja Upravni odbor KUD-a Desinec donio je odluku o humanitarnoj akciji, u nedjelju je sakupljen novac, a već iduće srijede predani su novci i dostavljen je građevinski materijal na područje Gline.

Sličan sadržaj

Ovim putem se javno zahvaljujemo svim članovima i mještanima koji su pomogli ovu ciljanu humanitarnu akciju, u kratkom vremenu od ideje do realizacije, posebno u ime KUU Viduševac i HAKUD Glinska tamburica. Ovo nije prva humanitarna akcija našeg društva, a sigurna sam ni posljednja. Završit ću citatom Pamele Brown- “Prijateljstvo nam pokazuje da ni u jednoj tuzi ni radosti nismo sami.” – poručuje ispred KUD-a Desinec predsjednica Martina Županac koju smo danas ugostili u našem eteru, a razgovor možete poslušati u nastavku.

 

Sličan sadržaj

Back to top button