Jaska i okolicaVijesti

Josip Bakalas, pjesnik i vjerni čuvar prošteništa u Dolu

Uz deset godina djelovanja obnovljenog Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Matičari predstavljaju najaktivnije i najistaknutije članove, a sljedeći redci posvećeni su pjesniku i vjernom čuvaru prošteništa u Dolu – Josipu Bakalasu.

Ovaj veliki zaljubljenik u tradiciju i običaje, poznati zavičajni i domoljubni pjesnik iz Dola, dugogodišnji je suradnik našeg medija pa ga nerijetko možete čuti u eteru kroz formu razgovora kao i njegove pjesme.

“Bog je Ljubav” – Zoran Pavković i Josip Bakalas

Josip Bakalas – Pjesnik i vjerni čuvar prošteništa u Dolu

Ulogu “dobrog duha” i pokretača mnogih Matičinih akcija u pribićkom kraju odigrao je naš istaknuti član, vrijedni društveni djelatnik, općinski vijećnik, crkveni odbornik i sportski radnik, pjesnik i vjerni čuvar Marijinog prošteništa, JOSIP BAKALAS iz Dola, dugogodišnji dopisnik “Sportskih novosti” iz Pribića i suradnik mnogih lokalnih glasila. U proteklih deset godina u Pribiću smo uz njegovu svesrdnu pomoć održali niz zapaženih, izvrsno posjećenih priredbi, svečanih akademija te filmskih, književnih i glazbenih večeri, obično u dvorani vrlo agilnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pribić, ali i u dolskoj crkvi i na igralištu Nogometnog kluba Pribić.

Josip Bakalas (Dol, 1956), zvanjem inženjer zaštite na radu, godinama obrtnik u obućarskoj struci, posebno se ističe velikom brigom i uspjesima u obnovi i uređenju crkve Majke Božje Dolske, jednog od najsjajnijih i najvrednijih umjetničkih dragulja našega kraja. S uspjehom piše i pjesme, od kojih su od godine 2000. mnoge i uglazbljene (skladatelji i izvođači Mladen Žalac i Zoran Pavković), snimljene na kompaktnim pločama i rado slušane na lokalnim radijskim postajama. Te su pjesme prije svega vezane uz Bakalasov zavičaj i duhovnu tematiku, o čemu svjedoče i njihovi naslovi: “Zvona Majke Božje Dolske”, “Majko naša”, “Dol u srcu mom”, “Himna Nogometnog kluba Pribić”, “Sveta Jano –sveta Ano”, “Majko Božja Pećanska”, “Kardinale Kuhariću”, “Ljubav za ljude sve”, “Sjećanja – svatovska”, “Prekrižje u srcu mom”, “Moj kraj, moj zavičaj”, “Obriši suze majko”, “Pismo majci”, “Dolina mog djetinjstva”, “Božićna priča”, “Badnje veče”, “San”, “Pamtim tvoje ime”, “Pribiću s ljubavlju”, “Zornica”, “Hiža mog djetinjstva”, “Bog je ljubav”.

Josip Bakalas (četvrti slijeva u prvom redu) s izvođačima i govornicima na predstavljanju knjige “Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja” autora Anđelka Košćaka u Pribiću u travnju 2018.

Josipovom sustavnom i uspješnom djelovanju sasvim sigurno pridonosi podrška i razumijevanje njegovih najbližih i najdražih, a to su supruga Branka, majka Ana, sin Ivan, kći Ana i zet Tomica.

Ovom prigodom objavljujemo Josipovu pjesmu “Advent”, izvedenu 2019. na međunarodnom pjesničkom festivalu u Donjoj Stubici.

Josip Bakalas – Advent

Grobna tišina vlada
Magla se poljem vuče.
Mrak na zemlju pada
Mraz travu probada.

Sveta Kata je tu
Poslušaj njenu molitvu.
Sitna pahulja leprša
Bijela k’o haljina misna.

Adventu se bliži dan
Svima nama radostan.
Adventski vijenac pletem
Svjećicu palim – Isusa slavim.

Ulična svjetla se pale
Snježić rominja.
A sveti Nikola darove
Nosi našim malenima.

Sveta Lucija je tu
Posijmo božićnu pšenicu
Koja krasi bor nam svima
Malima i velikima.

A onda budite ponosni
Ljudi – Isus se rodi.
Božić je tu
Prikažimo mu molitvu.

“Narodil nam se”
Radosno pjeva puk.
Crkvica nam obasjana
U cik zore raspjevana.

Rodi se Isus mali
U betlehemskoj štali.
Veseli se star i mlad
Spasitelj se rodi sad.

Josip Bakalas (u sredini u sivom odijelu) s članovima i prijateljima Ogranka MH u Jastrebarskom u Pribiću u travnju 2019. na programu u čast 100. rođendana kardinala Franje Kuharića

O 10. godišnjici kontinuiranog rada našeg ogranka Josip Bakalas je napisao:

“Ako me danas moj sin upita što za mene znači Matica hrvatska, moj odgovor će biti da je Matica hrvatska čuvarica povijesti i kulture hrvatskog naroda. Dok hodamo našom “Dolinom suza”, povijest Lijepe naše ne smijemo zaboraviti. Kao što svaki čovjek ima specifičan otisak prstiju, tako i svaki narod ima svoju vlastitu kulturu, jezik, narječja, običaje. Matica nas poučava o našoj kulturnoj baštini, domoljublju, našoj povijesti kao najvećem bogatstvu svakog naroda. Pod okriljem Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom djeluje Gradsko pjevačko društvo “Javor”, a u suradnji s Maticom i Kazalište Škrabe. Ponosan sam na njihov rad diljem cijele bivše Općine Jastrebarsko, pa i šire. Kazališne predstave, pjesme naših Javoraša daju do znanja našem malom čovjeku da nije zaboravljen. Molim Svevišnjeg da nas izbavi od zla svanog Covid-19 i da ponovno uskočimo u tračnice uobičajenog načina života. Svojoj Matici hrvatskoj Jastrebarsko želim još puno ovakvih jubileja uz poruku: ZEMLJO HRVATSKA, BOG TE BLAGOSLOVIO!”

Sličan sadržaj

Back to top button