Jaska i okolicaVijesti

Donacija župe sv. Siksto Pribić potresom stradaloj Banovini

audio Josip Bakalas

Gotovo da i nema grada, općine, naselja ili župe u Hrvatskoj koja se nije na neki način uključila u pomoć potresom stradaloj Banovini. Učinili su to sasvim konkretno i mještani Pribića, a kako točno doznaje Zdenko Vuković od Josipa Bakalasa, člana pastoralnog vijeća pribićke župe sv. Siksta pape.

 

U ovim kriznim trenutcima na moralnom smo ispitu više nego ikad, pitajući se kako pomoći svojem bližnjem u nevolji, ljudima koji su u nekoliko sekundi izgubili sve što su cijeli život stvarali? Banovina je krvarila u Domovinskom ratu i kada se mislilo da nikada više neće biti razaranja dogodio se jaki razorni potres.

Pomoć stradalom području počela je stizati iz cijele domovine. Ubrzo je Caritas naše župe zajedno sa župnikom Stjepanom Dijanešom donio odluku o pokretanju akcije o prikupljanju pomoći. Na prijedlog predsjednice našeg župnog Caritasa Verice Jurčić započeo je projekt nabavke stambenog kontejnera. Župni vijećnici i ostali dobri ljudi obišli su cijelu župu od vrata do vrata kako bi prikupili novčana sredstva da se realizira zacrtano.

Ponosni smo na sve stanovnike naše župe koji su nas sa radošću primali u svoje domove te s puno emocija za postradale darivali i posljednju kunu. Prikupljeno je više od planiranog i nabavljena su dva stambena kontejnera, jedan sa sanitarnim čvorom, krevetima i grijalicom a drugi sa krevetima i grijalicom, odmah useljivo. Kontejneri su ciljano donirani šesteročlanoj obitelji u Glinu.

Naša župa sv. Siksta u Pribiću je mala župa ali sa ljudima velikog i plemenitog srca koja je ovaj projekt realizirala u dva tjedna. Lavovski dio posla odradili su naši župljani Janko Šoštarić i Josip Špoljar koji su se obvezali pronaći kontejnere dostupne prikupljenim sredstvima. Gospodin Šoštarić je sa svojim poslovnim prijateljima organizirao prijevoz na lokaciju. Danas kada sjedim u svom toplom domu, pijem toplu kavu sa spoznajom da su svi moji  dobro, osjećam da se ljepota života krije u malim stvarima. No toga postajemo na žalost svjesni poslije ovakvih katastrofa. Svi mi koji smo po svojoj savjesti donirali naše bližnje u nevolji osjećamo se ispunjeno. Ljude treba cijeniti po njihovom poštenju a ne po onome što imaju. Vjerujem u ljudsku dobrotu koju smo mi Hrvati pokazali uvijek kada je bilo najpotrebnije. Pobijedimo svako zlo dobrotom, poniznošću i ljubavlju prema bližnjem, jer ljubav nam vraća samo onoliko koliko je drugima dajemo. – poručuje između ostalog ispred pribićke župe Josip Bakalas.

Sličan sadržaj

Back to top button