Kolumna

Nogometna legenda nad legendama

KOLUMNA | Zdenko Vuković - Cena

Istraživač, pisac i kroničar. Novinar našeg radija. Jaskanac.

 

Ovo je priča o bivšem igraču Dinama, reprezentacije Jugoslavije i grčkog Panathinaikosa. Bio je genijalac na nogometnom igralištu gdje god da je igrao. U ožujku 2023. u Jastrebarskom je promovirana knjiga Zeko, biografija nogometaša Velimira Zajeca.

Prilikom promocije Zekine knjige u Jastrebarskom

 

Ovu hvalevrijednu knjigu, koja opisuje nogomet na način na koji ga je igrao velemajstor Velimir Zajec Zeko, nije bilo lako napisati. Povodom toga sve čestitke autoru Sanjinu Španoviću koji se potrudio da nogometna zvijezda Zeko svijetli za sva vremena. Autor knjige je na promociji pričao zašto se odlučio za pisanje iste, a posebno je bilo zanimljivo kad je Sanjin pojasnio na koji ju je način zamislio i kako je sakupljao podatke. Izuzetnu je snalažljivost opisao i prilikom prikupljanja podataka u Grčkoj, gdje Zeko veći dio godine i živi. Knjiga je to koju bi većina sportaša trebala posjedovati. Nezaboravni nogometaš i igrač kojem se divio cijeli svijet tipičan je primjer kako se voli sport, svoj klub i grad. Osim toga Velimir Zajec je osoba koja se potrudila da i na mnogim drugim poljima Hrvatska ima što bolji značaj i važnost.

Gosti i moderator, s lijeva: Josip Šimić, Sanjin Španović, Zdenko Vuković Cena, Velimir Zajec, Rajko Jananin

 

Ozbiljnost na licu nakon pitanja

 

Na promociji knjige u Jastrebarskom koja je održana 10. ožujka 2023. u prostorijama Centra za kulturu osim Velimira Zajeca i autora knjige došli su i nekadašnji poznati nogometaši, Rajko Janjanin i Josip Šimić. U dvorani Centra za kulturu osim nekadašnjih nogometaša, navijača Dinama, štovatelja lika i djela Velimira Zajeca, prisutna je bila i zamjenica gradonačelnika Jastrebarskog Nikolina Ribarić, poduzetnik i investitor te ujedno i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Davorin Štetner te ostali gosti. Program je moderirala moja malenkost.

Prisutnost u dvorani

 

Bivši nogometaši pozorno slušaju pitanja i odgovore

 

Program je svima bio zanimljiv

 

Program promoviranja knjige je protekao u opuštenoj atmosferi panel formata diskusije. Izuzetno su bili zanimljivi odgovori nekadašnjih nogometaša, sjećanja na brojne situacije, anegdote pa i mišljenja. Velimir Zajec je bio izvan serijski nogometaš kojeg se svi sjećaju s terena i brojnih utakmica te njegovih smirenih i odmjerenih izjava. Ova promocija je o njemu otkrila i još nekoliko važnih detalja i izvan terena, gdje je uvijek bio i ostao gospodin. Gospodin na terenu, gospodin van terena, ali i osoba koja je otvoreno u krugu nogometnih prostorija znala reći što ne valja i što treba mijenjati na bolje i to ne samo suigračima, već i Upravi kluba. Naravno, bilo je to sve u svrhu pozitivnog rezultata, a nikako za samo isticanjem. Imao je samo 21 godinu kad je postao kapetan ekipe koja je 1982. godine donijela toliko priželjkivanu titulu prvaka u Zagreb.

Godina je to koja će se pamtiti za sva vremena, treba se samo prisjetiti Dinamova proljeća, bijelog šala kojeg je redovito nosio Miroslav Ćiro Blažević (Travnik 9. veljače 1935. – Zagreb, 8. veljače 2023.). Na terenu sjajni igrači: Zeko, Snješko, Cico, Mlinka, Štef, braća Cvetković, Hadžija, Đemo, Pero, Dragi, Vlak koji nije nikad kasnio i svi ostali koji su te sezone jednostavno bili nepogrešivi. Zanimljive je odgovore prisutnim zaljubljenicima u sport i nogomet Zeko izgovorio i o reprezentaciji Jugoslavije, Grčkoj, trenerskim danima u Dinamu, gruntu u Draganiću, igranju tenisa te nekim osobnim podacima. Njegov suigrač u Dinamu do 1980. Rajko Janjanin je uz veliki nogomet odlično igrao i mali nogomet za ekipe iz Karlovca, gdje je u mladosti živio. Prisjetio se utakmica u Dinamu, duhovitih komentara nezaboravnog reportera, novinara i urednika sportske redakcije Radio Zagreba, Ive Tomića (Pleternica, 18. lipanj 1929. – Zagreb, 14. veljača 1992.) te nekoliko utakmica Dinama i Crvene Zvezde (gdje je nastavio karijeru) i anegdota iz Grčke (gdje je završio karijeru, te se sada bavim trenerskim pozivom). Simpatičnih se situacija prisjetio i Josip Šimić (kad je postigao pobjedonosni gol Ajaxu u Amsterdamu bez jednog čepa na kopački), raznih situacija kad mu je Zeko bio trener, a i situacije kad se sa starijim bratom Dariom borio za poziciju u automobilu i očevu vožnju na Dinamove utakmice.

Nogometni zaljubljenici čekaju Zajecovu posvetu

 

Zajednička fotografija, s lijeva: Željko Mavračić, Stjepan Puščak, Zlatko Beška, Velimir Zajec, Davorin Kopić, Zdenko Vuković Cena, Vladimir Krga, Vlado Pernar

 

Za mene je Velimir Zajec bio igrač kojem se divio nogometni globus i kao nogometaša bi ga opisao na ovaj način: „Izvrstan tehničar, vrhunskog pregleda igre i iznošenja lopte na protivničku polovicu igrališta. Igrač ispred svojeg vremena. Lopta u prostor i još mnogo, mnogo toga, odlike su koje su ga krasile. Za nas je nogometni velikan, a u Grčkoj je nogometni “Bog”. Gospodin na terenu, ali gospodin i van terena. Smiren, precizan i točan. To je ukratko nogometni genijalac, ponos zagrebačkog Dinama i tada reprezentacije Jugoslavije. Osvajač važnih trofeja. Kapetan i primjer sportaša za sva vremena i sve buduće generacije bilo kojeg sporta.“

Publikacija o Velimiru Zajecu Zeki

 

Zeko je dao izjavu i za Radio Jasku

 

Imao sam čast upoznati ga prilikom mojeg rada u Sportskom programu HTV (od 1996. do 2010.). U to je vrijeme gostovao u nogometnim emisijama HNL i Ligi prvaka. Znali smo tada porazgovarati o mnogim nogometnim aktualnostima, a Zeko je pronašao vremena da s nama ponekad zaigra i mali nogomet. Iz tih ga vremena pamtim i na onaj drugi način – uvijek je bio smiren, odmjeren i realan. Nogometno je umijeće pokazao kad god se pojavio na terenu, bez obzira na podlogu i protivnika. Bio je i ostao rođeni pobjednik, znalac i gospodin.

Ekipa sportskog programa HTV, 27. studeni 2009. u Ivanić Gradu, stoje s lijeva: Robert Jelečević, Velimir Zajec, Ivan Blažičko, Vedran Ciganović, Duje Bekavac, čuče: Goran Vlaović, Stjepan Balog, Zdenko Vuković Cena, Maroje Ivandić

 

Zagrebački Dinamo ima neizmjerno veliki broj ljubitelja i navijača u Jastrebarskom pa je kroz povijest odigrao nekoliko utakmica i u Jaski. Ovdje ću navesti sve one utakmice koje su u mojoj evidenciji. Juniori Dinama 7. studenog 1965. zahvaljujući našem Jaskancu Marijanu Bradvić (tadašnjem igraču tih juniora) gostuju u Jastrebarskom. Rezultat je bio 2:1 za Dinamo. Naredne 1966. Bradvić (Zagreb, 8. 12. 1948. – Zagreb, 23. 2. 2019.) je član druge ekipe Dinama i ponovno u Jastrebarsko dovodi ekipu u kojoj nastupa. Tada se dogodilo čudo i seniori NK Jaske pobjeđuju 26. kolovoza 1966. drugu ekipu Dinama rezultatom 5:2. Godine 1973. u Jastrebarskom ponovno gostuje druga ekipa Dinama, ali ovaj puta pobjeđuje domaćina 3:1.

Zekina seniorska generacija u Jastrebarskom igra prijateljsku utakmicu protiv NK Jaske 3. studenoga 1981. i pobjeđuje 7:3. Zanimljivo je da je nakon te sezone krenuo uspon Jaske i u narednih se deset sezona iz međuopćinske lige plasirala u Hrvatsku nogometnu ligu 1991. (tada je to bio treći rang natjecanja u Jugoslaviji), a Dinamo je na proljeće 1982. ostvario san dugačak 24 godine i ponovno postao prvak Jugoslavije. Peto gostovanje Dinama u Jastrebarskom dogodilo se 21. rujna 1985. i tada je prva ekipa Dinama pobijedila Jasku (slavilo se 60 godina postojanja kluba) rezultatom 9:0. Godine 1987. juniori Dinama na jaskanskoj „Centrali“ gostuju prilikom kup utakmice juniorskog natjecanja. Tada u ekipi Dinama igraju Zvonimir Boban i Robert Prosinečki. Uz ove navedene utakmice i veterani Dinama su bili čest gost Jastrebarskog. Osim utakmica na velikom igralištu odigrali su i utakmice na malom igralištu u jaskanskoj dvorani.

Iva Ilić u društvu našeg Jaskanca i navijača Dinama Zlatka Beške

 

Za ovu priču koristio sam fotografije te se zahvaljujem fotografima među kojima su bili: Iva Ilić (Zekin plavi tim), Ivica Krčelić, Zlatko Beška, a koristio sam i arhivu Radio Jaske i vlastitu arhivu.

Moj potpis na glagoljici

 

Sličan sadržaj

Back to top button