Jaska i okolica

Otvoreni Dani vina | AUDIO i FOTO

Župan Stjepan Kožić, otvorio je sinoć „Jaskanske vinske svečanosti“, tradicionalnu manifestaciju, koja se u našem gradu održava od 1992. godine (“Dani vina” 1992. – 2001.), a svojevrsni je nastavak višegodišnjih „Berbenih svečanosti u Mladini“, pokrenutih šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Samo otvorenje proteklo je, kao i ranijih godina, u znaku zajedničkog ispijanja pjenušca obitelji aktualne vinske kraljice Lucije Šember iz Pavlovčana, u čijem su društvu, nazdravili: župan, predsjednik gradskog vijeća prijateljskog grada Supetra i domaćin manifestacije – gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel:

 

Pa je, govoreći o prijateljstvu, gradonačelnik sinoć istaknuo:

 

A ti su prijatelji: Mihael Zmajlović, Milanka Opačić i Zoran Milanović, koji su, kao i svake godine, bili i na sinoćnjoj svečanosti otvorenja Dana vina.

Ovogodišnje Dane vina otvorio je, kao što smo rekli, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je u svom prigodnom obraćanju, podsjetio da je „dug put od vinograda do stola“:

 

Dani vina 1 dan 2016 (150 of 300)

Vinogradarstvo je iznimno važno za gospodarstvo županije, istaknuo je župan Kožić, te svim vinogradarima i vinarima uputio riječi zahvale:

 

Da je tako potvrđuju i brojna priznanja, koja na različitim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima, osvajaju naši vinari. Uz čestitke svima, župan Kožić, sinoć je posebno čestitao:

 

Na otvorenju „Jaskanskih vinskih svečanosti“, koje traju do nedjelje, 11. rujna, sinoć je bio i predsjednik gradskog vijeća grada Supetra na Braču Mato Martinić, koji je podsjetio da su Jastrebarsko i Supetar ovog ljeta potpisali i povelju o prijateljstvu:

 

A suradnja je već i sama činjenica, da se među štandovima ovogodišnje obrtničko turističke prodajne izložbe pod nazivom Eko Etna Jaska, nalazi i štand Bračana, koji posjetiteljima Dana vina, nude maslinovo ulje i ovčji sir.

Domaći proizvođači, izložili su brojne (moderne i tradicionalne) ukrasne i upotrebne predmete, kao i ekološke prehrambene proizvode.

Dani vina 1 dan 2016 (162 of 300)

Eko Etno Jaska i ove godine ima humanitarni karakter, jer je Udruženje obrtnika Jastrebarsko, na čelu s predsjednikom Stipom Bučarom, organiziralo sinoć humanitarnu akciju ’’Obrtnici za obrtnika’’, za koje su obrtnici-slastičari (uz pomoć članica KUD-a umirovljenika) u šatoru pripremali više vrsta štrudle, za koju su posjetitelji ostavljali dobrovoljne priloge, koji će se uručiti obrtniku, koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi.

Svečanom otvorenju Jaskanskih vinskih svečanosti, prethodila je tradicionalna povorka kulturno-umjetničkih udruga s područja našega grada, što je ujedno bio najljepši i najatraktivniji dio programa ovogodišnjeg otvorenja Dana vina.

Dani vina 1 dan 2016 (31 of 300) (1)

Dani vina 1 dan 2016 (82 of 300) (1)

Na sinoćnjem otvorenju Dana vina, bio je i zlatni olimpijac, jaskanski zet – Josip Glasnović:

 

A što se u tih mjesec dana, u životu Josipa Glasnovića, promijenilo?

 

Promijenilo se i to, što su sinoć, Josip i njegova obitelj, prvi pozdravljeni, među svim uzvanicima koji su prisustvovali otvorenju Dana vina, što lani sigurno ne bi bili:

 

Josip nam je za kraj rekao da jaskanska vina smatra najboljima u Europi, kao i da sportaši ne bi smjeli previše gledati u čašu, već samo prigodno degustirati.

glas_censored

 

OVOGODIŠNJI PROGRAM

 

 

Jučerašnju povorku mažoretkinja, kulturno umjetničkih društava, puhačkih orkestara i udruga, koja je šetnjom od parka do…

Posted by Radio Jaska on 9. rujna 2016

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close