OstaloVijesti

Prije točno 30 godina održani su prvi višestranački izbori u Hrvatskoj | VIDEO

Trideset je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Njihovim održavanjem i konstituiranjem višestranačkog Sabora Republike Hrvatske, započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i ujedno proces njezinog osamostaljivanja.

Prvi krug izbora, za tada trodomni Sabor, održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja. Izbori su bili raspisani za Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada, koja su činila tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja je u tom povijesnom trenutku još uvijek bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka, te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.

Izbori su provedeni po većinskom sustavu, a za 351 zastupničko mjesto natjecale su se 33 stranke i 16 udruženja s ukupno 1705 kandidata. Pobjednik izbora bila je Hrvatska demokratska zajednica. Sa 42% osvojenih glasova, HDZ je dobio 205 mandata odnosno 58% zastupničkih mjesta. Drugo mjesto osvojio je Savez komunista Hrvatske – stranka demokratskih promjena (26% glasova, 107 mandata odnosno 30% zastupničkih mjesta), treće Koalicija narodnog sporazuma (15% glasova i 21 mandat), a četvrto Srpska demokratska stranka (1,6% glasova, 5 mandata). Preostalih 13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački hrvatski Sabor. U godinama koje su slijedile, taj se dan slavio kao Dan državnosti Republike Hrvatske, bio je državni blagdan i neradni dan, no 2001. preimenovan je u Dan Hrvatskoga sabora i više nije bio blagadan nego spomendan i radni dan.

Zakonom o blagdanima, koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, 30. svibnja ponovno je proglašen Danom državnosti Republike Hrvatske, blagdan je i neradni dan.

Povezane vijesti

Back to top button