Jaska i okolicaVijesti

EU izbori | U Zagrebačkoj županiji pobijedio SDP

Za razliku od grada Jastrebarskog i susjednih općina gdje je pobijedio HDZ, na razini Zagrebačke županije jučer je pobjedu odnio SDP. Za SDP je, naime, glasalo 14.994 birača, a za HDZ 14.567. Razlika je 427 glasova u korist SDP-a, koji je u postocima u Zagrebačkoj županiji dobio 19,31, a HDZ 18,76% .

Mislav Kolakušić u našoj je Županiji treći s 9,04% glasova, a Hrvatski suverenisti četvrti s 8,47 %. Izborni prag u Zagrebačkoj županiji prešla je i Marijana Petir koja je dobila 7,17%, kao i Živi zid s postotkom od 6,88, te Amsterdamska koalicija s 5,96 % glasova.

Inače, Zagrebačka županija jedna je od 5 hrvatskih županija, uz grad Zagreb, gdje je jučer pobijedio SDP. HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Europski parlament u 13 županija, dok je Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova pripalo u po jednoj županiji.

Hrvatski EU parlamentarci

12 zastupnika će ubuduće zastupati interese hrvatskih građana u Europskom parlamentu narednih 5 godina. To su iz HDZ-a Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. Isti broj, odnosno 4 mandata, osvojio je i SDP, a njihovu četvorku čine Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. U Europski parlament još će i Ruža Tomašić iz Hrvatskih suverenista, nezavisni Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije. Najviše preferencijalnih glasova osvojili su: Ruža Tomašić – 69.989, Mislav Kolakušić – 68.883 i Biljana Borzan – 64.736 glasova.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close