Jaska i okolicaVijesti

Rad jaskanske umjetnice Adele Mesić među deset odabranih u Rijeci

Jaskanka Adela Mesić, studentica pete godine Likovne akademije u Zagrebu, jedna je od 10-ero mladih umjetnika čiji će radovi večeras od 20 sati biti izloženi u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Rijeci, a koji su odabrani natječajem “Poezija je zec iz šešira”.

Nakon objavljenog poziva mladim autorima da prijave rad za sudjelovanje na ovoj izložbi, koja zapravo predstavlja uvertiru u izložbu Vlade Marteka, čije će otvorenje biti u srpnju (a što je dio pred programa Rijeka 2020. – Europske prijestolnice kulture), od 40 pristiglih radova odabrano ih je deset (iz Hrvatske i susjednih zemalja), koji će od večeras do 14. lipnja biti izloženi u Galeriji SKC u Rijeci.

 

Riječ je o neobičnoj izložbi koja prikazuje različite medije, kao i formate i jezike, uz traženje alternativnih oblika komunikacije i mogućnosti izazivanja poezije tamo gdje poeziju ne očekujemo. Umjetnički rad naše mlade 23-godišnje sugrađanke Adele Mesić nosi naziv Panika.

Poezija je zec iz šešira

Izložba Poezija je zec iz šešira usmjerena je poticanju eksperimentalnih izraza u radu autora koji tek stupaju na scenu, diplomirali su ili završavaju umjetničku akademiju. Nastavlja se na studentsku izložbu D Day, održanu povodom retrospektive Tomislava Gotovca u MMSU 2017. godine.

Autori su pozvani da se nadovežu na Martekove umjetničke strategije preoblikovanja standardnog knjiškog formata u umjetničke knjige, samizdate, knjige-skulpture, ready made ili javne akcije / javna čitanja. Poziva ih se na izlaganje već postojećih ili novih radova koji se bave propitivanjem medija knjige i čitanja, bilo da se radi o vlastitim ili preuzetim zapisima. Uz osmišljavanje raznih forma umjetničkih knjiga, radovi bi trebali nasloviti alternativne oblike komunikacije s čitateljima (vizualna, konkretna poezija, lingvistička grafika, grafiti…) te mogućnosti izazivanja poetskog tamo gdje poeziju ne očekujemo.

Radove za izložbu bira žiri u sastavu Igor Eškinja, Kora Girin i Darija Žmak Kunić.

Adela Mesić i njezin prethodni rad Kolaps

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close