Jaska i okolicaVijesti

Sutra biskupsko ređenje novog vladike križevačkog Milana Stipića

Uoči biskupskog ređenja mons. Milana Stipića izdane su upute za održavanje te svečanosti koja će sutra od 10 sati biti održana u Križevcima. Zbog epidemioloških mjera svečanost će se održati na otvorenom, odnosno u dvorištu pored tamošnje grkokatoličke Katedrale Presvete Trojice.

Svi sudionici sutrašnje svečanosti (među kojima će biti i oni iz Jastrebarskog i Žumberka) trebaju imati maske, svakome će se mjeriti temperatura i biti će evidentiran, a svi nazočni morat će poštivati i propisani razmak. U Križevcima će sutra na snazi biti i posebna regulacija prometa, a svi oni koji planiraju put Križevaca, svoje će automobile moći parkirati pored tamošnje Srednje škole.

Biskupsko ređenje monsinjora Milana Stipića okupiti će sutra brojne crkvene velikane, među kojima će biti i mons. Nikola Kekić, biskup križevački u miru; kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Giorgio Lingua, nadbiskup i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, te mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, koji će na sutrašnjoj svečanoj liturgiji i propovijedati. Biti će sutra u Križevcima i brojni grkokatolički svećenici među kojima i Marjan Jeftimov, nasljednik monsinjora Stipića u župi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom.

 

Sutrašnje slavlje prenositi će Hrvatska radio televizija na 4. programu. Dodajmo još da je uoči sutrašnjeg biskupskog ređenja, večeras od 18 sati u križevačkoj katedrali služena Večernja, a u 20 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima održat će se i svečana akademija na kojoj se očekuje oko tridesetak biskupa.

Pored biskupa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, najavljen je i dolazak grkokatoličkih biskupa iz Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Također, svoj su dolazak najavili predstavnici Ureda predsjednika Republike, Vlade RH i drugih upravnih i kulturnih ustanova.

Mons. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom, u Bosni i Hercegovini u obitelji Vladislava i Vesne, rođ. Oljača. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, te zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole, 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

1997. ušao je u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije te je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavio crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započeo je službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do 2019. bio je župnik u našem Jastrebarskom i ostao u lijepom sjećanju mnogim sugrađanima, kao i našem mediju jer smo s Milanom uvijek vrlo dobro surađivali.

Papa Franjo imenovao ga je 18. ožujka 2019. apostolskim upraviteljem sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) Križevačke eparhije, a 8. rujna imenovao ga je biskupom grkokatoličke biskupije čime je postao jedan od 10 najmlađih biskupa na svijetu. Osim hrvatskog, govori ruski, ukrajinski i engleski jezik.

Foto
Radio JaskaIKA

Sličan sadržaj

Back to top button