Jaska i okolicaVijesti

Blagdan Svetog Antuna Pustinjaka

17. siječnja, Crkva slavi Svetog Antuna Opata, pustinjaka, kojega se u narodu naziva i “Zimski sveti Anto” i ne smije ga se miješati sa svetim Antunom Padovanskim, čiji je spomendan 13. lipnja.

Sutrašnji sveti zaštitnik u hrvatskom je vjerničkom puku omiljeni Antun Opat, Antun Veliki ili Antun Pustinjak, kojemu su u našem kraju posvećene crkve u Slavetiću i Kaštu na Žumberku, a Sveti Antun Pustinjak, u našoj se župi od davnina štuje u jaskanskom franjevačkom samostanu i u kapeli svoga imenjaka, svetog Antuna Padovanskog u Čabdinu.

U novoobnovljenoj crkvi Blažene djevice Marije franjevačkog samostana u Jastrebarskom, danas će se služiti tri mise: od 7:30, od 9:30 i od 18 sati. Misu u 9:30 sati predvodit će otac Ivan Nikolić.

U Slavetiću, u tamošnjoj župnoj crkvi svetog Antuna Pustinjaka, misno slavlje počinje u 11 sati, a tradicionalno će biti održano i proštenje.

Sveti Antun Pustinjak, u našoj se župi štuje i u kapeli svoga imenjaka, svetog Antuna Padovanskog u Čabdinu, pa će i tamo od 17 sati biti služena sveta misa.

Budući da je volio životinje i one su mu bili stalni prijatelji, obično se u ikonografiji prikazuje s njima, a zbog toga je sv. Antun i proglašen zaštitnikom životinja.

 

POGLEDAJTE I OVO:  Droga u Zdihovu, krađa u Cvetkoviću i ilegalni duhan na sajmištu

 

Komentari:

Oznake

Slične teme:

Close