SportVijesti

Sve je spremno za Croatia Rally: Vozači upoznaju staze, sutra shakedown na Medvedgradu

Sve je spremno za početak Croatia Rallyja. Najpoznatiji reli vozači današnjice stigli su u Hrvatsku te kreću skupljati bodove za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC).

Hrvatska je treća etapa u ovogodišnjem WRC kalendaru, a vozit će se po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba. Na Croatia Rallyju najbolje posade svijeta očekuje ukupno 300 kilometara brzinskih ispita koje karakteriziraju uske i zavojite ceste s brojnim prijevojima.

Ukupno je za Croatia Rally potvrđen nastup 68 posada, a Hrvatska će imati 6 predstavnika – Viliama Prodana, Martina Ravenščaka, Krešimira Ravenščaka, Ivicu Siladića, Matea Butorca i Željka Magličića. Danas posade upoznaju staze na kojima će se voziti brzinski ispiti, a sutra se od 9 do 15 sati na Medvedgradu vozi shakedown – službeni slobodni trening natjecanja.

“Vozači i ekipe oduševljeni su Hrvatskom. Staze su zahtjevne i zanimljive, pred nama je pravi sportski spektakl. Prijenos natjecanja ide u 150 zemalja pa će sjajne slike iz Hrvatske iduća 4 dana obići cijeli svijet”, ističe Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Na Velesajmu izgrađen mali grad

Na Zagrebačkom velesajmu ekipe vozača smještene su u velikom servisnom parku, gdje je izgrađen pravi mali automobilistički grad. U njemu ekipe natjecatelja brinu o svim detaljima vezanim uz aute, a o visokim FIA Covid protkolima brine više od 30 sudaca i volontera. Strane su ekipe u 45 šlepera dovezle i montirale preko 1300 tona opreme i razvukle 4 kilometra kablova na 60,000 kvadrata, koliko iznosi veličina servisnog parka.

Svečano otvorenje sutra u 18 sati, prijenos na HRT-u počinje u 18:50

Svečano otvorenje Croatia Rallyja održat će se sutra u 18 sati ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Program počinje u 18 sati, a izravan prijenos na HRT-u od 18:50. Svečanost otvorenja održat će se pod strogim epidemiološkim mjerama, a najavljen je dolazak niza državnih dužnosnika među kojima su izaslanik Predsjednika RH, Željko Jovanović, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukićević; ministar prostornog uređenja, graditeljstva i imovine, Darko Horvat, ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

 

Live prijenos u 150 zemalja svijeta

Croatia Rally je najveći sportski događaj u Hrvatskoj ove godine. Pod strogim epidemiološkim standardima u Zagreb je stiglo 1.200 sudionika natjecanja – vozača i pratećeg osoblja, a događaj će online ili uživo pratiti oko 1.500 novinara i snimateljskih ekipa. U Hrvatsku je došlo više od 200 stranih novinara i snimatelja, što je najveći broj svjetskih medija koji je prisutan na nekoj sportskoj manifestaciji u Hrvatskoj.

WRC iz Hrvatske će se prenositi live u više od 150 zemalja širom svijeta, a ovaj sportski spektakl dostupan je i gledateljima u Hrvatskoj na domaćim TV kanalima: programu Hrvatske radiotelevizije i Arena Sporta, kao i preko WRC+ servisa (OVDJE).

Zatvaranje prometnica

U petak 23.4. od 5:30 do 18:30 sati organizirati će se brzinski ispiti (Rude Plešivica) na relaciji:

Rude – Braslovje – Prekrižje Plešivičko – Plešivica

Navedene prometnice i sve njima prilazne ceste, temeljem odobrenja Policijske uprave zagrebačke, bit će zatvorene za javni promet u navedenom vremenu. Mole se svi građane koji stanuju na području navedenih mjesta ili koriste ceste koje će biti zatvorene za javni promet za punu suradnju u organizaciji natjecanja na način da u navedenim vremenima:

  • Zatvore sva vrata na ulazima u svoja dvorišta
  • Posebnu pažnju posvete brizi o djeci, pazeći da su u svakom trenutku pod kontrolom i na sigurnom.
  • Domaće životinje i kućne ljubimce drže u zatvorenim prostorima, kako se ne bi nekontrolirano našli na cesti/ulici.
  • Da svoja vozila uklone s cesta/ulica kojima prolaze staze brzinskih ispita.
  • Ukoliko nastupe posebne okolnosti koje zahtijevaju intervenciju hitnih službi da se obrate najbližem sucu (plavi prsluk) i/ili redaru (sivi prsluk).

“Organizirani na ovakav način uz Vašu punu suradnju, vjerujemo da će priredba biti organizirana po najvišim sigurnosnim standardima, a da istovremeno neće bitno narušiti Vaš svakodnevni ritam življenja.” – poručuju organizatori.

Osim na području grada Jastrebarskog točnije Plešivice, svjetski automobilistički asovi vozit će i kroz Općinu Krašić i to dva brzinska ispita koja su na rasporedu u subotu.

Start prvog brzinca je u 10:10 h, drugog u 16:10 h, a ruta je od Kućera preko Jezerina, Kurpez Gorice i Dugoga Vrha do Vrškovca u susjednoj Karlovačkoj županiji. Pozivaju se svi na poštivanje posebne regulacije prometa i strpljenje, a posebno na i uz samu dionicu županijske ceste Krašić – Vivodina koja će ove subote biti zatvorena za sav promet od 7 do 19 sati.

Foto
Mario Pavlović
Back to top button