Jaska i okolicaVijesti

U Cerniku proslavljena sv. Jelena Križarica

U nedjelju je Župa svete Marije Magdalene na Oštrcu proslavila stotu obljetnicu izgradnje kapelice svete Jelene Križarice u Cerniku.

Iako nenaseljeno, ovo žumberačko selo smješteno s južne strane brda Hum, posjeduje bogatu povijesnu baštinu. U povijesnim dokumentima Cernik se spominje još u 13. stoljeću, a iz njega potječu slavni kipar i drvorezac Josip Joso Kopriva i samouki kipar Nikola Kopriva. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u selu Cernik živjelo je jedanaestero stanovnika, a danas je nažalost prazno.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je križevački vladika u miru mons. Nikola Kekić u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Ivanom Vučakom. Na kraju euharistijskoga slavlja, upravitelj župe vlč. Vučak u ime svih župljana zahvalio je mons. Nikoli Kekiću, časnim sestrama i svim okupljenima na dolasku te obitelji Šiljak na organizaciji proslave. Zahvala je upućena i dobročiniteljima koji su pomogli obnovu kapelice u Cerniku slavlja, a mons. Kekić zazvao je na sve okupljene nebeski blagoslov sv. Jelene Križarice.

Povezane vijesti

Back to top button