Jaska i okolicaVijesti

U Krašiću predstavljena knjiga mons. Batelje o župniku Vranekoviću

O stotoj godišnjici rođenja krašićkog župnika Josipa Vranekovića u nedjelju 21. ožujka, u Krašiću je održano svečano misno slavlje i predstavljena knjiga prof. dr. sc. Jurja Batelje „U Gospodina polažem svoje nade“ – prilozi za životopis svećenika Josipa Vranekovića.

Predstavljači su bili autor – ujedno i postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. Batelja i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Šimunović. Nova knjiga donosi prinose za životopis svećenika Vranekovića koji je bio župnik krašićke župe Presvetog Trojstva u vrijeme zatočeništva bl. Stepinca, te mu je u tomu bio suputnik i supatnik.

Knjiga na 324 stranice donosi devet poglavlja, popis svjedoka, literaturu i neobjavljene izvore iz državnih i crkvenih arhiva, a u knjizi je očito i nezaobilazno ispreplitanje života bl. Stepinca i vlč. Vranekovića. Sadržajem ovo izdanje prati Vranekovićev život od rođenja, obrazovanja, doprinosa u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, pastoralnom djelovanju, do dana u vojsci i zatvoru preko župnikovanja u Krašiću što je opisano u drugom i trećem poglavlju. U sljedećim poglavljima opisuje se njegova zauzetost u katehiziranju, promicanju svećeničkih zvanja, građenju crkve, blizina narodu i odnos prema siromasima i potrebitima, obitelji, svećenicima i redovnicama. Posljednje poglavlje govori o njegovim posljednjim danima te otvara pitanje šutnje o njemu i mogućnost pokretanja postupka za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Izdavač knjige je župa Krašić te se može nabaviti u župnom uredu.

Recimo i da je Program pjesmom pratio župni zbor te muški vokalni sastav Borsa iz Draganića pod ravnanjem vlč. Ivana Bingule, a nakon promocije knjige, kako rekosmo, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u nedjelju je predslavio misu zahvalnicu za dar života župnika Vranekovića.

Sličan sadržaj

Back to top button