Jaska i okolicaVijesti

Vatrogasci saniraju štete na svim stranama, naši sugrađani volontiraju i pomažu | FOTO

U Jastrebarskom je privremeno smještena jedna šesteročlana obitelj

Vatrogasne snage su tijekom jučerašnjeg dana te u noći s 2. na 3. siječnja nastavile s aktivnim radom na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Tijekom jutra su izvršene smjene ljudstva sa dopunom snaga i otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom jučerašnjeg dana, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano ukupno 488 vatrogasaca sa 122 vatrogasna vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik HVZ-a.

Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage (uz HGSS, Oružane snage RH, Crveni Križ i dr.) nastavljaju dokle bude potrebe za njihovim  angažiranjem.

Na teren stiže i psiholog

Rad vatrogasaca se odvija u teškim uvjetima, na oštećenim objektima i velikoj visini gdje stalno prijeti opasnost od urušavanja i pada predmeta. Prilikom rada na objektima 2 vatrogasca iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i Gračani su ozlijeđena, a ukupno je do sada ozlijeđeno šest vatrogasaca. Do sada su ozlijeđeni i vatrogasci JVP Split, DVD a Otočac, DVIP-a Dubrovnik te DVD-a Novalja.

S obzirom da ovakvi uvjeti rada izazivaju težak psihički napor za sve službe uključene u spašavanje, u pomoć vatrogascima raspoređenima na terenu stiže psiholog.

Jaskanski vatrogasci na više lokacija

Članovi DVD-a Jastrebarsko jučer su bili u Sisku, DVD-a Petrovina u Glini, a u centralnom skladištu Civilne zaštite RH u Jastrebarskom na utovaru robe radi 80 vatrogasaca iz 21 dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Članovi DVD-a Cvetković sanirali su urušene dimnjake u Cvetkoviću uz pomoć dizalice, a vatrogasci DVD-a Plešivica bili su na intervenciji s jaskanskim vatrogascima na sanacijama urušenih dimnjak u Donjoj Reki i Jastrebarskom.

Sličan sadržaj


DVD Stankovo

Pomažu i naši sugrađani, tvrtke, udruge…

U samom Jastrebarskom, od dana potresa, privremeno je smještena i šesteročlana obitelj iz potresom pogođenog područja kojoj je stanovanje u svom stambenog objektu trenutno onemogućeno. Razgovarali smo s jednim članom obitelji kod koje su smješteni (žele ostati anonimni) i saznali da im od potrepština ništa ne nedostaje te da im je nakon ogromnog stresa sada najpotrebniji miran san, kojeg su tek sinoć uspjeli malo uhvatiti.

“Toj obitelji je sada najpotrebniji mir kako bi se oporavili od proživljenog stresa i šoka. Pristiglo im je toliko higijenskim namirnica i hrane da su oni sami dalje prosljeđivali svojim sumještanima, a odjeću i obuću imaju. Povezani su i s osobom koja im može pružiti psihološku pomoć.” – doznajemo u razgovoru s jednim članom jaskanske obitelji koja se, kao i mnogi u Hrvatskoj, maksimalno solidarizirala smjestivši šesteročlanu obitelj u svoj dom.

A proteklih su se dana, osim članova brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog, na razne načine u pomoć uključile tvrtke i udruge iz jaskanskog kraja. U skladištu Gradskog društva Crvenog križa, kao i garaži PP Jastrebarsko u organizaciji Udruge policije branitelja Jastrebarsko trajale su dvodnevne akcije prikupljanja potrepština koje su u međuvremenu prevezene potrebitima.

Na područje najteže pogođeno potresom, ovih dana pristižu i mnogi naši sugrađani i stanovnici okolnih naselja prevozeći potrepštine i volontirajući u raspodjeli te pomažući u sanaciji šteta.

foto: Zdenko Vuković Cena

 

foto: Zdenko Vuković Cena

 

Također, na facebooku postoji grupa “Pomoć Petrinji i ostalim područjima pogođenima potresima” koja broji 22 tisuće članova i u kojoj se ljudi međusobno organiziraju na koji način pomoći.

Nemoguće je pohvatati sve objave na društvenim mrežama, stoga vas pozivamo da u komentar napišete link s objavom koja vam je poznata kako bismo mogli ažurirati ovaj članak.

Foto
VZG JastrebarskoDVD JastrebarskoHVZ

Sličan sadržaj

Back to top button