Jaska i okolicaVijesti

Vikend je u znaku vatrogastva, DVD Jastrebarsko obilježava 130 godina | foto

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko ovoga vikenda obilježava visoki jubilej – 130. obljetnicu neprekidnog rada i postojanja.

Tim je povodom jučer, nakon zajedničkog slikanja ispred vatrogasnog doma i na glavnom gradskom trgu, te paljenja svijeća na gradskom groblju, održana i svečana sjednica društva u Pastoralnom centru, a središnja proslava ove velike obljetnice održati će se danas u Perivoju dvorca Erdödy, uz bogat kulturno-umjetnički te gastronomski program i prisustvo velikog broja uzvanika, gostiju i vatrogasnih društava.

Današnja proslava početi će svečanim vatrogasnim mimohodom od Strossmayerog trgu 14:45 sati, a nakon mimohoda, početak svečanosti biti će u 15:15 sati. Zabavni program pod velikim šatorom u Perivoju u sklopu proslave ove obljetnice počinje u 18 sati nastupom Desinečkih tamburaša, a nakon toga se nastavlja u 21 sat nastupom Gospodara tambura.

Stoga naši vatrogasci pozivaju sve građane da da im se svakako pridruže na ovom njihovom velikom slavlju i daju potporu njihovom daljnjem radu.

 

Što smo sve zabilježili našim mikrofonom tijekom jučerašnjeg dana poslušajte u nastavku:

 

A uoči glavne proslave u Gradskom muzeju Jastrebarsko otvorena je i nadopunjena novim eksponatima, spomen soba DVD Jastrebarsko koja će biti dio stalnog postava muzeja. O tome opširnije donosimo OVDJE.


Kao najavu velike obljetnice, Jasminka Erdelj je u studiju Radio Jaske ugostila člana upravnog odbora i predsjednika organizacijskog odbora proslave Mirka Fabijanića i zapovjednika DVD-a Gorana Batušića.

O društvu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko osnovano je davne 1889. godine i najstarija je organizacija na području grada Jastrebarskog, a zasigurno i jedna od najstarijih na području Zagrebačke županije iz čega proizlazi da je, između ostalog, dio aktivnosti usmjeren i na obilježavanje 130. obljetnice društva. Od svog osnutka, sa svrhom humanitarnog i stručnog djelovanja, kroz povijest je bila glavni nositelj gotovo svih društvenih, kulturnih i inih aktivnosti koje su sustavno obogaćivale život društvene zajednice u cjelini.

Osnivanje društva od strane pojedinih uglednih i značajnih žitelja proizašla je iz potrebe stanovništva za što kvalitetnijom protupožarnom zaštitom koja se suočavala s mnogobrojnim požarima koji su u to vrijeme predstavljali veliku ugrozu i stvarali goleme štete. Kao i na svakom početku, tadašnji članovi suočili su se s mnogim problemima koji su se prije svega odnosili na organizaciju službe te nabavku opreme koja bi im služila za provođenje svih potrebnih aktivnosti.

Početkom sada već prošlog stoljeća, zapisani su mnogi navodi koji potvrđuju velike uspjehe u prvotnim nastojanjima da društvo postane značajan organizirani kolektiv, a dalje kroz povijest i povijesne događaje, od kojih svakako treba izdvojiti dva svjetska rata, napredak i sve bolji rezultati nikada nisu izostali. Sva postignuća društva u prvoj polovici 19. stoljeća rezultat su iznimnog zajedništva, velike volje te mnogo odricanja, a iz tog razdoblja svakako treba, osim primarnih aktivnosti, izdvojiti osnivanje limene glazbe koja je funkcionirala u sastavu DVD-a Jastrebarsko. Osim limene glazbe, svakako treba spomenuti da je u prostorijama vatrogasnog doma, koji je gotovo kroz cijelu povijest na istoj adresi, osnovano i Gradsko kazalište Jastrebarsko koje od 1968. godine i danas uspješno djeluje.

Njegujući prije svega vrijednu dugogodišnju tradiciju, društvo je tijekom svih ovih godina sustavno brinulo i brine o očuvanju društva i budućem naraštaju pa se slijedom toga velika pažnja posvećuje radu s mladim članovima koji su svoj poziv prepoznali unutar naše organizacije.

Razvoj tehnologije i njezin utjecaj na svakodnevni život, porast broja stanovnika te mnogi drugi čimbenici u određenoj mjeri usko su vezani za dalji razvoj naše djelatnosti te su i utjecali na moderan pristup pri organizaciji aktivnosti, ali i sustavnoj edukaciji te osposobljavanju. Širenjem administrativnog područja koje se odnosi na grad Jastrebarsko javila se potreba i za osnivanjem drugih vatrogasnih društava kako bi svi građani imali jednaku protupožarnu zaštitu. DVD Jastrebarsko imalo je veliku ulogu pri usmjerenju novih snaga kroz osposobljavanje novih kadrova, a sustavnim razvojem utjecala je na osnivanje Vatrogasne zajednice grada koja danas objedinjuje sve vatrogasne postrojbe na području Grada.

Kroz svoj operativni rad DVD Jastrebarsko je razvijalo i poseban odnos sa svima onima zbog kojih i postoji – to su naši sugrađani koji su nerijetko upoznati s našim aktivnostima kroz Dane otvorenih vrata i slične manifestacije kroz koje mogu detaljnije saznati o suštini vatrogasne djelatnosti.

U ovom trenutku Dobrovoljno vatrogasno društvo je središnja vatrogasna postrojba koja godišnje, u prosjeku, odrađuje između 50 i 80 intervencija svih vrsta a broji 103 člana. Okosnicu društva čini 33 operativnih vatrogasaca koji su osposobljeni za sve vrste ugroza koje nas okružuju. Sustavnim radom i osposobljavanjem hvatamo korak sa sve sofisticiranijom opremom koja se nameće kao nužnost jer ona predstavlja osnovni alat za provedbu djelatnosti koja se svakim danom sve više širi i razvija. Od specijalnosti za koje su naši članovi osposobljeni izdvajamo: spašavanje pri tehničkim intervencijama, spašavanje iz dubina i visina, spašavanje s vodenih površina, zaštita dišnih organa, vatrogasac ronilac i mnoge druge. Sve navedeno čini nas ravnopravnim s našim kolegama koji svoj posao obavljaju profesionalno i plaćeni su za svoj rad no, ustrojstvenim poretkom, članovi naše postrojbe svoj posao obavljaju bez ikakve naknade, a rezultat je jednak – uspješno odrađena intervencija.

dvd-jastrebarsko.hr

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close