192/193 infoVijesti

Dovršen projekt ‘Energetska obnova zgrade Policijske postaje Jastrebarsko’

Današnjom završnom konferencijom Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je EU projekt “Energetska obnova zgrade Policijske postaje Jastrebarsko”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 3,4 milijuna kuna (3.466.418,01 kn), od čega je iz Europske unije bespovratno osigurano više od 1,7 milijuna kuna (1.766.721,19 kn).

Zgrada Policijske postaje Jastrebarsko, sa starom fasadom i zastarjelim sustavom grijanja, prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred D, a sada se nakon realizacije projekta nalazi u energetskom razredu B, čime su ostvarene velike uštede u smanjenju potrošnje energije za grijanje.

Točnije, potrošnje primarne energije u zgradi smanjena je za 71,06%, potrošnje energije za grijanje zgrade smanjenje je za 78,11% te emisija CO2 smanjena je za 74,28%.

Projekt je proveden u periodu dvije godine, od siječnja 2019. kada je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava pa do siječnja 2021. godine kada su završnom konferencijom načelnik PP Jastrebarsko Tomislav Baštek i njegov pomoćnik Zlatko Sarić javnosti službeno predstavili aktivnosti na projektu.

Načelnik PP Jastrebarsko Tomislav Baštek (lijevo) i pomoćnik načelnika Zlatko Sarić (desno)

 

Govoreći o projektu energetske obnove zgrade Policijske postaje Jastrebarsko, njezin načelnik Tomislav Baštek, izrazio je zadovoljstvo završenom investicijom te podsjetio i koji su konkretno radovi obavljeni u sklopu projekta. Osim što je zgrada dobila novi, moderniji izgled, zamijenjena je postojeća vanjska stolarija novom, energetski učinkovitom stolarijom, izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova i onih prema tlu, ugrađeni su termostatski ventili na radijatorima, kao i štedna armatura na trošilima vode, zamijenjena su rasvjetna tijela i ugrađen sustav regulacije rasvjete, te izgrađena dvokraka rampa za osobe s smanjenom pokretljivošću.

Tako je zahvaljujući europskom novcu još jedna javna zgrada u našem gradu dobila novo ruho, ostvarene su uštede jer su smanjeni troškovi energije te omogućeni kvalitetniji i bolji uvjeti za rad policijskih službenika.

 

Ukupna vrijednost projekta sukladno stvarnim ugovorenim vrijednostima, kako rekosmo, iznosi 3.440.989,55 kn (s PDV-om). Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Jastrebarsko započeli su 22.1.2020., a uspješna primopredaja radova izvršena je 15.7.2020. godine. Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka JUKIĆ DAM d.o.o. iz Otoka, usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova provodila je tvrtka KONTROL PROJEKT d.o.o. iz Jastrebarskog, a usluge projektantskog nadzora tvrtka OPERETA PROJEKTIRANJE d.o.o. iz Zagreba.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih 25 projekata energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi preko 100 milijuna kuna, točnije 101.033.711,29 kn.

Projekt čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova RH, provodio se sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godine. Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2).

Povezane vijesti

Back to top button