Jaska i okolicaVijesti

EU projektom jaskanska Gospodarska zona dobiva nove prometnice

audio

 

“Izgradnja zajedničke osnovne i zelene infrastrukture u Gospodarskoj zoni Jalševac u Gradu Jastrebarskom” – naziv je EU projekta koji će uskoro biti okončan, a kojim će jaskanska Gospodarska zona dobiti nove prometnice kako bi se aktivirali i bili dostupni budućim investitorima i drugi dijelovi zone.

Izgradnja prometnica (službenog naziva T2 i T3 – ukupne površine 10.713 m²) obuhvaća i izgradnju pripadajuće infrastrukture koja uključuje sustav kanalizacije i vodoopskrbe, javnu rasvjetu, elektro energetske vodove i zelenu infrastrukturu.

Radovi na izgradnji tih prometnica u završnoj su fazi pa je danas gradilište obišao gradonačelnik Zvonimir Novosel sa svojim suradnicima:

 

U završnoj su fazi radovi na prometnici u zoni koja otvara nove parcele za potencijalne investitore. Ovom investicijom Grad otvara svoje parcele a imamo oko 15 tisuća m² spremne za ulaganje. Vjerujem da će ova investicija potaknuti novi ciklus investiranja u gospodarstvo na području Jastrebarskog.

Izgradnja prometnica u Gospodarskoj zoni je dakle temeljni preduvjet za dolazak novih investitora. Ima li ih na vidiku?

 

Imamo interesenata za gradske parcele a znamo i za pregovore investitora s privatnim vlasnicima. Vjerujem da će ovaj dio zone postati aktualan i vrlo tražen. Do sada su investicije bile moguće samo uz glavnu prometnicu, a s ova dva kraka prometnica otvaramo značajan dio površine Gospodarske zone.

Gospodarska zona Jalševac jedna je od najvećih gospodarskih zona u Hrvatskoj, površine preko 350 hektara, u kojoj posluje 25 gospodarskih subjekata s oko tisuću zaposlenih.

Projekt aktualne izgradnje novih prometnica sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom više od 4 milijuna kuna (4.170.759,19 kn), a ukupna vrijednost projekta je skoro 6,5 milijuna kuna (6.472.802,61 kn).

 

U ovom trenu su to prometnice koje su u polju, međutim bilo koji investitor za bilo kakvu gradnju pogona ili hale bez prometnica ne može doći do građevinskih dozvola ni do lokacija za gradnju, a ovo je sigurno jedan novi zamašnjak investicija na području Jastrebarskog.

U Gospodarskoj zoni Jalševac grade se, dakle, nove prometnice, a brojne prometnice diljem grada obnovljene su nakon izgradnje kanalizacije.

 

Sanirali smo sve dionice koje su bile planirane, ukupno oko 30 km, i s time smo završili taj ciklus. Nove investicije su pred nama, pred stavljanjem u funkciju su nove prometnice u Gospodarskoj zoni koja će, nadam se, početi graditi ove godine kad završimo procedure oko javne nabave i ugovaranja a ona će voditi do buduće lokacije pročistača koja gradnja je već počela.

Za boravka u Gospodarskoj zoni gradonačelnik Novosel podsjetio je na još neke važne gradske projekte, te izrazio nadu da će uskoro početi i preuzimanje dijelova vojarne.

 

Što se tiče vojarne, na sastanku krajem prošle godine u Ministarstvu državne imovine s resornim ministrom smo dogovorili na koji će način Grad postupno preuzimati u vlasništvo dijelove vojarne, vjerujemo da će to biti tako i držimo ministra za riječ. Što se tiče ostalih projekata, još jedan europski projekt je Izgradnja biciklističko-pješačkih staza i zelenih površina uz prometnicu GG1, to je prometnica od rotora nakon nadvožnjaka do Radničke ulice, ona bi isto trebala krenuti, pred završetkom smo dokumentacije za javnu nabavu i vjerujem da ćemo tijekom proljeća raspisati natječaj i da će ove godine gradnja početi.

A kada će početi dugo očekivani radovi na obnovi dvorca Erdödy koji će se revitalizirati zahvaljujući europskom novcu?

 

Još smo u fazi završetka postupka javne nabave za ugovaranje glavnog projekta za građevinsku dozvolu. To je procedura koja traje eto već godinu dana, ali nadam se da smo sada pri kraju. Imali smo rješenje Državne komisije o poništenju odluke i u nekakvih otprilike desetak dana imat ćemo novu odluku o odabiru nakon koje vjerujem da će se doći do kraja postupka i ugovoriti predmetni rad. 

 

Foto
Grad Jastrebarsko

Sličan sadržaj

Back to top button