izbori20Jaska i okolicaVijesti

HDZ pobijedio i u širem jaskanskom kraju, analiziramo susjedne općine i preferencijalne glasove

Od devet gradova Zagrebačke županije HDZ je pobijedio u njih sedam, a najbolji rezultat ostvario je u Jastrebarskom. U Jaski je za HDZ-ovu izbornu listu glasalo 39,2% birača, slijedi Velika Gorica gdje je HDZ dobio 37,8%, potom Dugo Selo s podrškom od 36,16%, dok je u ostalim županijskim gradovima pobjedu ostvario s dobivenih od 30 do 32 posto glasova.

HDZ u Zagrebačkoj županiji nije pobijedio u dva grada – u Samoboru gdje je pobjedu odnijela Restart koalicija s 30% podrške tamošnjih birača, što ni ne čudi jer je samoborski gradonačelnik HSS-ovac Krešo Beljak bio na visokom drugom mjestu, a za svog gradonačelnika glasala je i Sveta Nedelja. Tamo je, naime, s 29,77% pobijedila koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, čiji je nositelj liste bio svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec.

Sve četiri susjedne općine za HDZ

U sve četiri Jaski susjedne općine pobijedio je HDZ. U Klinča Selima je to učinio s potporom od 38,03% ispred Restart koalicije koja je u Klinči osvojila 23,64% glasova birača. Treća snaga u Klinči su Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus koji su osvojili 14,38% glasova klinčaselskih birača. Na četvrtom je mjestu Domovinski pokret s 10,01%, a MOST i Možemo! u Klinča Selima su ispod 5%. Ukupno je odaziv bio nešto iznad državnog prosjeka 48,24%.

Najviše preferencijalnih glasova u Klinči je dobio HDZ-ov Tomo Medved 246, a slijedi Mihael Zmajlović sa 181. Iz općine Klinča Sela dolazi i Mario Budišćak, frontmen Begina, koji je bio 5. na listi Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. On je ukupno jučer u cijeloj VII. izbornoj jedinici dobio 459 preferencijalnih glasova, od toga u svojoj općini Klinča Sela 130 i u Jastrebarskom 127. Među jučerašnjim kandidatima za Hrvatski sabor bio je i Damir-Kristijan Rogina, klinčaselski općinski vijećnik, i to na 2. mjestu Neovisne liste Irene Franceković. Ukupno je dobio 19 preferencijalnih glasova, od toga u općini Klinča Sela tri.

U općini Krašić izlaznost je bila ispod državnog prosjeka, 44,86%, a uvjerljivo najviše glasova je dobio HDZ za koji se izjasnilo 61,28% krašićkih birača, zatim Domovinski pokret za koji je glasalo 15,26% tamošnjih birača te Restart koalicija koja je osvojila u Krašiću 9,29% glasova. Ostali su ispod izbornog praga.

Pisarovinski birači izašli su na izbore u postotku 46,14%, a najviše su glasova dali HDZ-u i to 45,5%, zatim slijedi Restart s 15,58% glasova dok je u Pisarovini treća snaga Domovinski pokret s 12,86% glasova tamošnjih birača. Četvrta opcija je lijevo-zelena platforma Možemo! s osvojenih 6,76% glasova, a u Pisarovini izborni prag prešao je još MOST koji je dobio potporu od 5,07%.

Izlaznost na našem širem području je bila najmanja u Žumberku gdje je glasalo samo 37,8% birača s pravom glasa, a najviše je glasova osvojio također HDZ 45,68 %, zatim Restart koalicija s blizu 21,94% glasova žumberačkih birača te Domovinski pokret koji je u općini Žumberak dobio 14,38% glasova, dok su ostale liste ispod 5% i ne prelaze izborni prag.

Što se preferencijalnih glasova u općinama Krašić, Pisarovina i Žumberak, u sve tri najviše ih je dobio, kao i u Klinči, nositelj HDZ-ove liste Tomo Medved. U Krašiću 197, u Pisarovini 177 i u Žumberku 60.

Krahirali ‘živozidaši’ i ‘bandićevci’

Poznato je da stranke Živi zid i Bandićeva 365 stranka rada i solidarnosti nisu prešle prag ni u jednoj izbornoj jedinici te nestaju s političke scene, odnosno više neće biti parlamentarne stranke. Recimo i da obje stranke prag od 5% ne prelaze ni u Jastrebarskom ni u jednoj susjednoj nam općini. Najbliže pragu, a opet vrlo daleko, bio je Živi zid u Pisarovini gdje je osvojio 2,86% ili 39 glasova. Po broju glasova najviše su ‘živozidaši’ i stranke okupljene u koaliciju dobili u Jastrebarskom 185 što u izračunu donosi nešto slabijih nego u Pisarovini 2,80%.

‘Bandićevci’ su pak, kao i diljem Hrvatske, i u našem kraju doživjeli potpuni krah i brodolom, a dvoznamenkasti broj glasova dobili su jedino u Jastrebarskom i to njih 39 što im je donijelo 0,59%. Po postotku su pak najviše dobili u Žumberku i to 1,79%. U broju glasova to znači da je za njih u toj općini glasalo 5 birača.

Preferencijalnim glasovima do Sabora

Preferencijalni glasovi na jučerašnjim parlamentarnim izborima u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

Preferencijalni način glasanja, podsjetimo, daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10% preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila. Tako je u našoj sedmoj izbornoj jedinici treći na listi Domovinskog pokreta Ante Prkačin osvojio više preferencijalnih glasova od prvog, bivšeg mostovca Slavena Dobrovića i ušao u Sabor. Prkačin je dobio 5.313 glasova, a Dobrović 3.374.

U našoj izbornoj jedinici gotovo do samog kraja bilo je neizvjesno tko će u Sabor iz koalicije Možemo!, no na kraju su preferencijalni glasovi dali prevagu prvoj na listi Radi Borić s 4.203 glasa ispred 14. na listi Mile Kekina koji je dobio 3.990.

Najviše preferencijalnih glasova u sedmoj izbornoj jedinici, 19.820, dobio je nositelj HDZ-ove liste Tomo Medved. Slijede Zlatko Komadina, nositelj liste Restart koalicije i aktualni v.d. predsjednika SDP-a, koji je dobio 10.151 glas, te Krešo Beljak s iste liste sa 6.514 preferencijalnih glasova. Četvrti po broju preferencijalnih glasova u našoj izbornoj jedinici je HDZ-ov Davor Ivo Stier koji je dobio 6.038 glasova.

14. na listi Restart koalicije bio je i Jaskanac Mihael Zmajlović, kojemu je nedostajalo 489 glasova za ulazak u Sabor. Ukupno je u cijeloj sedmoj izbornoj jedinici dobio 4.184 glasa ili 8,95%. U gradu Jastrebarskom za Zmajlovića je jučer glasalo 1.308 birača, odnosno 70,36% onih koji su glasali za Restart koaliciju.

“Hvala svima koji su glasali za SDP u sedmoj izbornoj jedinici i svima koji su meni povjerili svoj preferencijalni glas da budem vaš zastupnik u Saboru. Hvala svim mojim prijateljima, kolegama i suradnicima koji su se upustili sa mnom u kampanju #Mihaposedmoj. Zbog svakog od vas isplatile su se sve ove godine rada u politici i hvala vam što ste prepoznali trud, energiju, volju i emocije s kojima nastojim graditi bolje i kvalitetnije okruženje za svoje sugrađane i naše buduće generacije. Nalazimo se pred velikim gospodarskim izazovima i svatko od nas političara ima i osobnu i kolektivnu odgovornost nastaviti raditi na modernijem, pametnijem i sretnijem društvu i svojim angažmanom doprinijeti boljoj Hrvatskoj. Ja sigurno neću odustati!” – objavio je danas naš sugrađanin Mihael Zmajlović.

Priopćenje gradskog HDZ-a

Nakon jučerašnje pobjede Hrvatske demokratske zajednice na području našega grada, priopćenjem se obratio Gradski odbor HDZ-a Jastrebarsko.

U priopćenju stoji: “Nakon jučerašnje uvjerljive pobjede kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini upućujemo veliko Hvala svim Jaskankama i Jaskancima koji su izašli na izbore i svoj glas dali Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Zahvala ide svakom od 2.587 HDZ-ovih glasača koji su ovime pokazali da su prepoznali sve naše dosadašnje napore kojima nepokolebljivo, svakodnevno gradimo uspješnu i sigurnu Hrvatsku. Svojim glasom i povjerenjem obvezali ste nas da tako i nastavimo, a mi ćemo poduzimati sve da obećano i ostvarimo. Uspješnost na nacionalnoj razini poziv je svakome od nas da se preispita kako taj val nastaviti na lokalnoj razini. Samo zajedno i sa jasnim ciljem možemo naš kraj, naše ljude i cijelu dragu nam Hrvatsku odvesti u bolje i SIGURNO sutra, kakvo svi zavrjeđujemo.” – stoji u današnjem HDZ-ovom priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Jastrebarsko Andrej Krlin.

Povezane vijesti

Back to top button