SportVijesti

Jaskanci odali počast Cici Kranjčaru paljenjem lampaša i baklji

Donosimo In memoriam NK Jaske "Cico zauvijek u srcu Jastrebova"

Legendarni i proslavljeni hrvatski nogometaš i bivši izbornik Hrvatske – Zlatko Cico Kranjčar, koji je u ponedjeljak preminuo u 65. godini života, bio je i počasni član NK Jaske i česti posjetitelj našeg grada jer je naš sugrađanin, književnik, Nino Škrabe pisao njegovu biografiju koja je pod nazivom “Cico, od Maksimira do Ulice pjesnika” i izdana 2002. godine.

Knjiga o Kranjčaru ima 300 stranica, ilustrirana je sa 600 fotografija, a u njoj se govori o nekoliko stotina osoba, od Cicinih članova obitelji, do njegovih suigrača, trenera i nogometaša koje je vježbao. Nakon promocije u našem gradu, 2002. godine je izjavio:

 

Zlatko Kranjčar u Jastrebarskom je 2005. nazočio i osnutku škole nogometa NK Jaske te proslavi obilježavanja 80. obljetnice kluba, a i prošle je godine, u kolovozu, također bio na Centrali. Zbog svih svojih zasluga za promoviranjem NK Jaske, Kranjčar je izabran za počasnog član kluba koji se jučer od njega oprostio bakljadom na stadionu Marijan Bradvić Mara.

 

In memoriam

Zlatko Cico Kranjčar (Zagreb, 15. XI. 1956 – Zagreb, 1. III. 2021)

Cico zauvijek u srcu Jastrebova

 

U vječnost se preselio legendarni hrvatski nogometaš i nogometni trener Zlatko Cico Kranjčar, počasni član Nogometnog kluba Jaska. Kao nogometaš Dinama, godinama njegov zaštitni znak i maskota, osvojio je državno prvenstvo (1982) i dva Kupa (1980, 1983) te juniorsko državno prvenstvo (1972, 1973, 1974) i juniorski državni Kup (1974). S Controm je osvojio Kutiju šibica (1981). Kao igrač bečkog Rapida osvojio je dva austrijska prvenstva (1987, 1988), tri Kupa (1984, 1985, 1987), tri Superkupa (1986, 1987, 1988) i dvoransko prvenstvo (Stadthalle, 1987). Ostvario je i plasman u finale Kupa pobjednika kupova (1985). Bio je prvi kapetan nogometne reprezentacije Hrvatske (1990).

Kao trener Dinama osvojio je dvaput dvostruku krunu (hrvatsko prvenstvo i Kup, 1996, 1998), a državno prvenstvo osvojio je i sa Zagrebom (2002). Dvaput je Dinamo uveo u Ligu prvaka (1998, 2016). Croatiju iz Sesveta doveo je 2008. u Prvu hrvatsku nogometnu ligu, a sa Sepahanom iz Isfahana osvojio prvenstvo Irana (2012) i iranski Kup (2013). Kao izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske izborio je plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo bez ijednog poraza (2006).

Vezu Zlatka Kranjčara s Jaskom uspostavili su Cicin kum, poznati glazbenik Josip Cvitanović (jaskanski zet) i Cicin bliski prijatelj Nino Škrabe, autor njegove biografije ‘Cico – od Maksmira do Ulice pjesnika’ (2002). U sjećanju mnogih Jaskanaca utisnuto je nezaboravno predstavljanje te knjige u dvorani jaskanskog Centra za kulturu (21. X. 2002). Dolazeći često u Jasku zbog rada na knjizi (naklada Florijan, vlasnik Jaskanac Damir Lacković), Cico je u našem gradu stekao brojne prijatelje.

Druželjubiva, srdačna osoba, bio je godinama dragi gost mnogih jaskanskih kafića i restorana (‘Lojzek’,  ‘Ban’,  ‘sanirana’ Gradska kavana i mnogi drugi). Dvaput je na Centralu doveo momčad Zagreba (2001. i 2003), a 2005, prigodom proslave 80. rođendana kluba, postao je i počasnim članom Nogometnog kluba Jaska. Neposredno prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj (2006) želio je u Jasku dovesti hrvatsku reprezentaciju (sve je već bilo dogovoreno, ali ‘sile nečiste’ spriječile su to u posljednji trenutak). Nije bilo susreta ni telefonskog razgovora, a da nije postavio pitanje: “Kak su moji Jastrebovi?”

U kolovozu prošle godine posjetio je Centralu te u pratnji predsjednika kluba Marina Bankovića i oružara Željka Idžakovića s oduševljenjem obišao svaki kutak stadiona Marijana Bradvića. Htio se uključiti u proslavu Jaskinog 95. rođendana i obećao da će tom prilikom dovesti veterane Dinama. Ubrzo nakon toga uslijedio je novi pandemijski val, a rođendanska proslava je odlukom nadležnog stožera otkazana.

Na Jaskinom stadionu Marijana Bradvića okupili su se 2. ožujka 2021. predstavnici svih naraštaja Nogometnog kluba Jaska na čelu s predsjednikom kluba Marinom Bankovićem te paljenjem lampaša i bengalki odali počast velikom Jastrebu, svojem počasnom članu Cici Kranjčaru.

Zlatni zagrebački dječak, vječiti, zarazni osmijeh na licu modrog i bijelog Zagreba, zaštitni znak voljenog rodnog grada, Petar Pan i Ahilej hrvatskog sporta, odletio je pod okrilje Svevišnjeg, na drugu zvijezdu zdesna, onu plavu. Volio je neizmjerno Lijepu našu, Zagreb i sve ljude dobre volje diljem kugle zemaljske. Jednim dijelom svoje tople, široke duše zavolio je žarko i naš Jastrebgrad, kojem se uvijek iznova rado vraćao. Tako je postao i jedan od nas, Jastreb dušom i tijelom.

Dragi Cico, tvoji Jaskanci i tvoji Jastrebovi nikad te neće zaboraviti. Počivao u miru!

NK JASKA

 

Povezane vijesti

Back to top button