Jaska i okolicaVijesti

Kod Jazovke odana počast žrtvama komunističkog režima | audio, foto

Jučer, na Dan antifašističke borbe, kod jame Jazovka u Sošicama u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug održan je tradicionalni spomen-pohod s misom za sve žrtve partizanskih zločina počinjenih 1945. godine nakon završetka 2. Svjetskog rata.

Misu je služio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak koji je u nazočnosti više stotina hodočasnika, u propovijedi pozvao hrvatska istražna i sudska tijela da istraže i kazne ove likvidacije zarobljenika, jer su to zločini koji nikada ne zastarijevaju, a za žrtve Jazovke do danas još nitko nije odgovarao.

“Još su biskupi s kardinalom Franjom Kuharićem prije 25 godina pisali vlastima pismo o tome da krvnici ovih jama imaju ime i prezime; no krivi su i naredbodavci, ideolozi, tvorci sustava koji je unaprijed planirao krvavi obračun s neistomišljenicima, bez zakonite obrane.” – rekao je biskup Mrzljak i dodao da “svaki čovjek na kugli zemaljskoj
ima pravo da mu zemni ostaci budu položeni u grob”.

Među brojnim hodočasnicima pored Jazovke je jučer bio i načelnik općine Krašić – Josip Petković Fajnik:

 

Žrtvama Jazovke došao se pokloniti i umirovljeni general Željko Sačić:

 

Slično razmišlja i govori i Antun Mateš:

 

Nedužnim žrtvama Jazovke počast su došli dati i pripadnici Udruge veterana domovinskog rata iz Malog Lošnja, u ime kojih je Jurek Stanović izjavio:

 

 

Za jučerašnje komemoracije predstavljena je i knjiga o križnom putu, čiji je autor monsinjor Juraj Batelja, s kojim je razgovarao naš novinar.

 

Back to top button