Jaska i okolicaOstaloVijesti

Nakon 75 godina ekshumirano više od 800 žrtava iz jame Jazovke | FOTO

Nakon 75 godina iz jame Jazovke nedaleko od Sošica na području općine Žumberak, proteklih su dana izvučeni posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Do sada se baratalo brojkom od nešto više od 450 tamošnjih nedužnih stradalnika, no, Ministarstvo hrvatskih branitelja sada je objavilo da je ekshumirano najmanje 814 žrtava.

Protekloga je tjedna, naime, od ponedjeljka 13. do petka 17. srpnja, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, provela zahtjevne i složene terenske aktivnosti, odnosno speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka, a tijekom pet intenzivnih radnih dana izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba. Odmah po završetku ekshumacije pristupilo se utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju, temeljem čega se došlo do te brojke.

Ministarstvo branitelja objavilo je da se radi o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, te da su prema iskazima svjedoka, žrtve u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine, te nakon završetka rata 1945. godine. Već godinama se govori i da su među žrtvama, uz zarobljene pripadnike ustaške i domobranske vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici partizanskih jedinica prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sveti Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče.

Na njihovim posmrtnim ostacima sada će u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, biti provedena antropološka obrada, a zatim slijedi i njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje, čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane.

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz Jazovke provedena je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.

Istovremeno s ekshumacijom posmrtnih ostataka iz Jazovke, provedena su i probna iskapanja za pronalaženje moguće druge lokacije iste takve jame, no, na četiri mikro lokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima nisu potvrđena saznanja. A saznanja i iskazi ljudi govorili su o zabetoniranom otvoru moguće druge jame u blizini Jazovke, što međutim nije pronađeno.

Jamu Jazovka, podsjetimo, otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 22. siječnja 1989. nakon čak 14 godina tajne istrage. On je i prilikom prošlotjednih izvlačenja kostiju, davao savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja, jer je kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o tom grobištu.

Podsjetimo i da su deset godina nakon otkrića Jazovke, u kolovozu 1999., karlovački speleolozi uz pomoć patologa prof. dr. Žarka Danilovića, počeli s detaljnim registriranjem žrtava Jazovke unutar jame, bez izvlačenja posmrtnih ostataka na površinu. Doznalo se tada da je Jazovka duboka oko 40 metara te da je između otvora i prvog sloja kostiju razmak oko 30 metara. Žrtve su prije bacanja u jamu vezane žicom, a likvidirane su mahom metkom u zatiljak.

Nakon 75 godina kosti su im konačno ekshumirane, no protiv zločinaca nikada nije pokrenut sudski postupak.

Foto
Ministarstvo hrvatskih branitelja

Povezane vijesti

Back to top button