SportVijesti

Naporan i težak, ali sjajan Žumberak trail 2020.

Dvodnevno trkačko natjecanje Žumberak trail prošlog je vikenda održano na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje i našeg Jastrebarskog, a ove je godine okupilo nešto više od 500 natjecatelja koji su na četiri različite duljine utrka svladavali razne geografske zamke i ne baš idealne vremenske uvjete, a cilj svih utrka bio je jaskanski park koji je poslužio kao baza Žumberak traila.

ULTRA 82 KM

A te takve teške vremenske uvjete za vikend su najviše osjetili natjecatelji najduže staze Ultre od čak 82 km ili 50 milja, koja je startala u ponoć prvog dana u Sošicama i na kojoj je nastupilo 65-ero najhrabrijih. Među muškarcima je najbrži bio Marin Mandekić s vremenom 10 sati i 6 minuta, a slijedili su ga Pavle Kruljac i Mario Franković, dok je kod žena prva bila Ingrid Nikolesić koja je 82 kilometra istrčala za 12 sati i 15 minuta, a iza nje su u cilj stigle Paula Vrdoljak i Eva Ocvirk.

DUGA 38 KM

Na Dugoj stazi nastupilo je 137-ero natjecatelja koji su startali u Kalju, a za ulazak u cilj trebalo je istrčati 38 kilometara. U muškoj konkurenciji pobijedio je Eldin Hodžić nakon 3 sata i 54 minute, a slijedili su ga Matej Ivančić i Bojan Grbić. Kod žena je najbrža bila Lana Ostojić s vremenom 5 sati i 3 minute ispred Mihaele Kaligari Hek i Vanje Rampini.

KRATKA 15 KM

Kratka staza sa startom u Poljanicama i sa svojih 15 kilometara duljine privukla je najveći broj trkača – 235. Kod muškaraca je pobijedio Matija Razum nakon 1 sata i 11 minuta, a nakon njega u cilj su ušli Marin Babnik i Luka Bakarić. Kod žena je na 15 km prva bila Maja Urban s vremenom 1 sat i 29 minuta ispred Gabrijele Šalković i Jelene Gorički.

REKREATIVNA 8 KM

Rekreativnu stazu dugu 8 kilometara iz perivoja je započelo 80-ero znatiželjnika. U muškoj konkurenciji najbrži je bio domaći predstavnik Josip Domjančić iz jaskanskog naselja Čeglje koji je pobijedio s vremenom 32 minute i 41 sekunda, a za sobom je ostavio, također našeg sugrađanina, Leonarda Razuma i na trećem mjestu Leonarda Pavinu. U ženskoj konkurenciji na rekreativnoj stazi ovogodišnjeg Žumberak traila pobijedila je Vanja Rupčić s vremenom 44 minute i 18 sekundi, a slijedile su ju Ana Kolar Ištuk i Katarina Jurić Moric.

RAZGOVORI S NATJECATELJIMA

Izvještaj sa Žumberak traila potkrjepljujemo i izjavama sudionika, stoga u sljedećim minutama slušate našeg novinara koji razgovara sa sedmero natjecatelja koji dolaze iz Samobora, Karlovca, Duge Rese, Osijeka, Buzeta, Zaprešića i Zagreba:

 

Žumberak trail proteklog su vikenda, uz hrvatske predstavnike, trčali natjecatelji iz još 6 država: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Luksemburga, Srbije, Francuske i Mađarske. Sugovornik Zdenku Vukoviću u subotu je u jaskanskom parku bio i jedan vrlo simpatični Francuz:

 

NASTUPI JASKANSKIH KLUBOVA

Žumberak trail trčali su i članovi Atletskog kluba Jastreb 99 i to njih četvorica. Na najdužoj i najtežoj stazi od 82 kilometra, Martin Rešetar je zauzeo 17. mjesto. Na 38 kilometara Krunoslav Kokot je bio 28. a Vladimir Haramija 31., dok je na 8 kilometara Tomislav Ciban bio 13.

Na Žumberak trailu je sa četiri člana nastupio i jaskanski klub Tilček Team. Na utrci od 15 km u kategoriji Muškarci do 29 godina Kristijan Drešar je osvojio 2. mjesto i u ukupnom poretku kratek staze 10. mjesto, a uz njega još su nastupila trojica Tilčeka. U utrci na 82 kilometra Stjepan Kišić je zauzeo 36., a Alen Car 43. mjestoo, dok je u utrci na 38 kilometara Danijel Dimnjaković bio 99.

Ova tradicionalna manifestacija pokazuje se turistički važna za grad Jastrebarsko koji je i podržao utrku zajedno sa Zagrebačkom županijom, a potporu su pružile gradske turistička i sportska zajednica, županijska turistička zajednica i Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

Organizator Žumberak traila, Društvo za sport i rekreaciju Jastreb extreme, zahvaljuje pokroviteljima i sponzorima i najavljuje da će utrka i dalje služiti za sportsku i turističku promociju Zagrebačke županije, grada Jastrebarskog, te Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Izvještaj Turističke zajednice Grada Jastrebarskog

Žumberak trail, najveća ovogodišnja manifestacija u Jaski

Utrka je održana na prekrasnim lokacijama Parka prirode Žumberak – Samoborskog gorja i Jastrebarskog, a samo središte manifestacije, održano je u veličanstvenom ambijentu perivoja dvorca Erdody, jedne od najljepših lokacija u Jaski.

Manifestacija je trajala dva dana, a počela u petak 21. kolovoza podjelom startnih paketa u Perivoju dvorca Erdody. Žumberak trail 2020 je održan u subotu, 22. kolovoza na kojoj je nastupalo 550 natjecatelja iz 6 država iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Luksemburga, Srbije, Francuske i Mađarske. Trčalo se po vinogradima, šumama, makadamima i ostalim putevima po ravnoj ili blago valovitoj stazi.

Start utrka je bio različitim lokacijama, a upravo je to dodatno obogatilo vrijednost utrke, a cilj kod ulaza u park podno dvorca. Posebnost utrke, između ostalog, je svakako „jedinstven“ krajolik. Trčale su se 4 trail utrke, na Rekreativnoj od 8 km, na Kratkoj od 15 km, Dugoj od 38 km te posljednjoj Ultra utrci od 82 km. Start najduže i najzahtjevnije utrke od 82 km održan je u subotu 22. kolovoza iz naselja Sošice u 00:00 sati. Duga staza od 38 km startala je iz naselja Kalje ujutro u 10:00 sati, dok je Kratka staza od 15 km krenula s Plešivačkih Poljanica u 11:00 sati, a najkraća utrka Rekreativna staza od 8 km krenula je iz Perivoja u 11:30 sati.

Ovaj sportsko-manifestacijsko turistički proizvod aktivno je predstavio izuzetno bogate brojne turističke i ekonomske vrijednosti jaskanskog kraja, o čemu svjedoči maksimalna popunjenost smještajnih kapaciteta.

ŽUMBERAK TRAIL 2020 pobjednici

REKREATIVNA STAZA

Muški: 1. Josip Domjančić 2. Leonardo Razum 3. Leonardo Pavina

Žene: 1. Vanja Rupčić 2. Ana Kolar Ištuk 3. Katarina Jurić Morić

KRATKA STAZA

Muški: 1. Matija Razum 2. Marin Babnik 3. Luka Bakarić

Žene: 1. Maja Urban 2. Gabrijela Šalković 3. Jelena Gorički

DUGA STAZA

Muški: 1. Eldin Hodžić 2. Matej Ivančić 3. Bojan Grbić

Žene: 1. Lana Ostojić 2. Mihaela Kaligari Hek 3. Vanja Rampini

ULTRA STAZA

Muški: 1. Marin Mandekić 2. Pavle Kruljac 3. Mario Franković

Žene: 1. Ingrid Nikolesić 2. Paula Vrdoljak 3. Eva Ocvirk

Ova manifestacija se ne bi se mogla održati da nije bilo potpore : Grad Jastrebarsko, Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Sportska zajednica grada Jastrebarskog, Turistička zajednica grada Samobora, Zagrebačka županija, Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Foto
Radio JaskaTZGJAK Jastreb 99Tilček TeamMAT photography

Sličan sadržaj

Back to top button