Jaska i okolicaVijesti

Neslužbena jaskanska himna je dobila novo ruho | VIDEO

"Jaska grade sve na svijetu moje"

Pjesma o jaskanskom kraju, poznata je naša lokal patriotska pjesma koju rado puštamo i slušamo u našem eteru, a danas je dobila novo ruho i izvedbu u koju su se uključili brojni poznati glazbenici s našeg područja.

Kako je ovo doba korone inspiriralo naše glazbenike za nastanak pjesme “Jaska grade sve na svijetu moje” najprije nam govori autor Zoran Pavković Pavac.

– Došao je dan kad će naš glazbeni uradak ugledati svjetlo dana. Svi smo svjesni situacije s koronom koja je zaustavile sve pa i nas glazbenike, a u takvim uvjetima, umjesto sviranja vikendom, doma smo i onda padaju razne ideje, a jedna takva je potekla upravo od vašeg djelatnika Kreše Karasa. Dražen Borovec ju je prvi ozbiljno shvatio i počeo razrađivati s prijateljima glazbenicima, a tako sam se i ja uključio na taj put od ideje do realizacije, budući da je odabrana meni najdraža pjesma o jaskanskom kraju koju sam napisao 2005. g. Pjesma je 2007. proglašena najboljom pjesmom jaskanskog kraja, a 2010. je izvođena u emisiji ‘Lijepom našom’.

Ja sam autor glazbe, a naš lijepi tekst u stihove je pretočio Josip Banković, on je autor teksta, veliko mu hvala. Što se tiče same pjesme, većina slušatelja zna tu pjesmu, a vi ste kao Radio Jaska za to najzaslužniji.

Mi glazbenici s velikom ljubavlju i guštom smo se angažirali, a Dražen Borovec se najviše dao i potpuno potrudio zadnja dva-tri tjedna, veliko mu hvala. On je stvorio Jaska band aid, kontaktirao sa svima na sve moguće načine i danas smo tu gdje jesmo. Da nije bilo korone, sigurno ne bi toga svega bilo.

Svako zlo za neko dobro. Tko je sve sudjelovao na tom projektu, tko sve čini Jaska band aid?

– Toliko sam im zahvalan. Ivan Zak, vrlo kvalitetan i profesionalan, svi smo mogli od njega učiti, Jasmin Stavros, čovjek zvan iskustvo, a što reći o njemu svi ga dobro znaju, Mario i grupa Begini, ponos naše tamburaške glazbe, Lupo music i Ljubo Šeperić koji je glazbenik i menadžer, vrlo dobar profesionalac i osnivač grupe Romantic, onda Ivica Šeperić isto član grupe Romantic koji je pjevač u dobrom usponu, zatim odličan vokal Josip Paljug iz grupe All stars, tu je Dražen Borovec kao član grupe All stars, zahvalio bih naravno i grupi Mystic i Danijelu Golubiću koji je uvijek za pomoći, onda naši odlični prateći vokali Manuela Budišćak i Marijan Bingula i puno naših prijatelji većinom instrumentalisti koji nisu mogli biti prisutni zbog ove situacije i socijalne distance, ali su stalno bili s nama i podržavali nas, hvala Saši Rodiću koji je napravio odličan video, Grad Jastrebarsko je stao iza nas puno im hvala, Centar za kulturu na čelu s ravnateljicom Nikolinom Ribarić, veliko hvala im svima.

Zajedno možemo uvijek više i bolje.

Aranžman pjesme potpisuje Dražen Borovec.

– Ideja je potekla od Kreše Karasa, razmišljali smo što napraviti u ovim uvjetima kad su glazbenici doma. To je bila buba u uhu, a onda sam ja ideju razradio i došao do zaključka da bolje napraviti nešto što neće biti samo za jedan dan ili samo za vrijeme dok traje kriza, nego hajmo napraviti nešto što će tu biti godinama. Jednu pjesmu kao poklon našem gradu od glazbenika koji su doma.

Je li bilo teško pridobiti ljude za tu ideju?

– Kad sam počeo razrađivati ideju, napravio sam najprije glazbu, matricu, imao sam tu staru verziju i onda sam počeo razgovarati s ljudima i svi su se rado odazvali i prihvatili sudjelovanje u projektu. Dopala im se ideja.

Kako se to odrađivalo sve, znamo da ste se držali naputaka i mjera.

– Nismo se grupirali, nešto smo snimali kod mene, jedan po jedan, nešto kod Ljube u Lupo musicu, nešto kod Maria u Klinča Selima, onda smo sve poslije skupili i ja sam obrađivao.

Držao si se dosta izvornika i nije bilo zadiranja u osnovnu stilsku formu pjesme.

– Bojao sam se da ne upadnem u zamku kao što je dosta glazbenika upalo kad je obrađivalo poznatu pjesmu. Radili su obrade pjesme koja je veliki hit pa su je na neki način i uništili. Ova pjesma je zaživjela u jaskanskom kraju i ljudima je u uhu i bojao sam se mijenjati aranžman da ne dođe do kontra efekta. Nismo puno mijenjali formu, dali smo pjesmi moderniji štih i s ovim izvođačima smo dobili novu dimenziju.

Saša Rodić je snimao kamerom i montirao prigodni video spot koji je od danas na Youtube-u.

– Kadrovi su prekrasni, sve se radilo na novo, nije ništa iz arhive. Jedna lijepa razglednica i poklon nas glazbenika gradu u ova vremena. Pozdrav slušateljima Radio Jaske i slušajte novu pjesmu Jaska band aida “Jaska grade sve na svijetu moje”.

Jedan od naših glazbenika koji nije dvojio hoće li se uključiti u projekt je i Ivan Zak.

– Kako bih se dvojio kad su to moji kolege i glazbenici iz jaskanskog kraja. Ja sam pjesmu već dobro znao, a svidjela mi se ideja da ju obradimo, desetak nas je na projektu, a kad je u pitanju takva suradnja vrlo sam se rado odazvao. Bilo mi je baš dobro jer sam ja trebao samo pjevati, nisam trebao biti organizator i pokretač. Dražen je dobro osmislio cijeli projekt, već smo surađivali i prije 15-tak godina kao jaskanski Band aid, tada nas je bilo 20-tak glazbenika. Ova suradnja je prigodna u ovo vrijeme.

Pjesma koja je svojevrsna himna našeg grada i našeg kraja, to je sad već sigurno s obzirom koliko je dugo u eteru i kako je dobro prihvaćena.

– Mislim da Jaska zaslužuje jednu takvu pjesmu, kao i da se okupi što više glazbenika. Možda će nas u budućnosti biti i više.

Ivane, kako je nositi se kao glazbenik s koronom?

– Meni se nije konkretno puno promijenilo, osim što sada ne mogu u Jasku na kavu, nego ju pijem doma. Više sam bio doma i skužio sam da doma imam dobrih ljudi. Što se izolacije tiče, ja se volim našaliti, ali zapravo i je tako, nije to šala, da smo mi glazbenici po par dana izolirani u studiju tako da se nije puno promijenilo, osim nastupa uživo kojih nema. Doći će to, svako zlo za neko dobro, treba nekad i malo odmora.

Je li ovo vrijeme inspirativno za glazbenike?

– Nisam napisao ništa novo, imam 200-tinjak pjesama koje su u stanju demo snimke i pripreme. Nije ovo vrijeme djelovalo inspirativno na mene moram priznati. Dolazi bolje vrijeme pa će se rađati novi stihovi. Pozdravljam sve Jaskance i sve koji nas slušaju i poručujem: slušajte jaskansku himnu.

Zaštitni znak jaskanske glazbene scene već dugi niz godina su i Begini s čijim smo se frontmenom Mariom Budišćakom nedavno čuli povodom koncerta ‘Od sobe do sobe’.

– Kad me Dražen nazvao i pitao za sudjelovanje odmah smo prihvatili. Drago nam je da se sjetio nas i te lijepe priče da ujedinimo glazbenike i napravimo ovako nešto.

Kako je to iz perspektive Begina izgledalo?

– Bilo je zamišljeno da svatko snimi kod sebe u prostoru audio, i video tko je mogao i imao mogućnost, i onda da se sve montira kod Dražena. Finalnim rezultatom sam jako zadovoljan, spot sam danas vidio prvi put, jako lijepo mi izgleda, drago mi je što će pjesma ostati za sve generacije i sva vremena i što konačno Jaska ima takvu pjesmu.

U nastavku video spot za pjesmu koju nije pogrešno prozvati himnom Jaske.

Autor glazbe: Zoran Pavković Pavac , autor teksta: Josip Banković, autor aranžmana: Dražen Borovec, mastering: Miljenko Pušić, video: VTS video production

JASKA BAND AID: Ivan Zak, Mario Budišćak (Begini), Jasmin Stavros, Josip Paljug (grupa All Stars), Ivica Šeperić (grupa Romantic), Zoran Pavković Pavac, Danijel Golubić (grupa Mystic), Marijan Bingula (Tarantino band), Manuela Budišćak, Dražen Borovec (grupa All Stars)

Slična tema:

Back to top button