Jaska i okolicaVijesti

Od svibnja iduće godine Jaska bez zamjenika gradonačelnika

Budući jaskanski gradonačelnik, koji će se birati na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine, neće imati zamjenike.

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je, naime, proces izmjena nekoliko zakona kojima će biti ukinute funkcije zamjenika gradonačelnika i načelnika u svim jedinicama lokalne samouprave, osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Jastrebarsko s 15.866 stanovnika, baš kao i većina gradova u Zagrebačkoj županiji, neće ubuduće imati zamjenike gradonačelnika. Pravo na to u našoj županiji imala bi samo dva grada, Velika Gorica koja ima nešto više od 63 tisuće i Samobor s preko 37 tisuća stanovnika.

Osim ukidanja funkcija zamjenika gradonačelnika i načelnika, nova zakonska regulativa predviđa i smanjenje broja vijećnika u općinskim i gradskim vijećima, te u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba, za ukupno 20%.

Sve te izmjene u svim bi općinama, gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko 100 milijuna kuna, jer se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim “parlamentima” isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija.

Uz to, po novome, sve općine, gradovi i županije morati će javno, na svojim internetskim stranicama, objavljivati sve isplate javnog novca iz svojih proračuna.

Foto
press

Sličan sadržaj

Back to top button