Jaska i okolicaVijesti

Maraton “Miroslav Peris” u čast žumberačkom vitezu Domovinskog rata

Sutra će biti održan drugi maraton “Miroslav Peris”, u čast žumberačkom vitezu Domovinskog rata, koji je kao pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, poginuo 14. rujna 1993. godine vraćajući se sa zadatka, kada je njegov MIG-21, zvan “Osvetnik Vukovara”, srušen kod Vrginmosta.

Trasa sutrašnjeg maratona vodi od Karlovca, gdje je Miroslav Peris rođen 1961. godine, do Sošica u Žumberku, odakle potječu njegovi roditelji i gdje mu je prije nekoliko godina podignuta i bista. Start maratona je sutra u 8 sati kod osnovne škole Banija u Karlovcu, nastavlja se preko groblja na Hrnetiću, gdje je Peris pokopan, te nadalje preko Mahičnog, Zorkovca, Doline kardinala i Kostanjevca do Sošica. Maratonci se u Sošicama očekuju oko 13:30 sati, gdje će pola sata kasnije biti upaljene svijeće pored Perisove biste, a potom će biti organizirano i zajedničko druženje.

Pukovnika Miroslava Perisa, žumberačkim vitezom Domovinskog rata, prozvao je negdašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, general bojnik Imra Agotić, za uspješno provođenje ratnih zadataka na uništavanju raketnih baza iz kojih su tih dana neprijatelji sijali smrt po hrvatskim gradovima.

Kad je u Hrvatskoj započeo rat, većina hrvatskih pilota nastojala je prijeći na hrvatsku stranu, uvidjevši da se jugo vojska zapravo bori protiv njihova naroda kojemu pripadaju. Miroslav Peris, uspio se izvući iz tog gnijezda u studenom 1991. godine i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, no, dvije godine kasnije izgubio je život.

U znak poštovanja i sjećanja na tog žumberačkog junaka Domovinskog rata, sutra će drugu godinu za redom biti održan maraton povodom 26. obljetnice njegove pogibije. Maraton organiziraju grad Karlovac i udruga specijalne jedinice policije Grom.

Foto
Udruga Uskok Sošice

Povezane vijesti

Back to top button