Jaska i okolicaSportVijesti

U čast žumberačkom vitezu Domovinskog rata održan drugi maraton “Miroslav Peris”

Protekle subote održan je drugi maraton “Miroslav Peris”, u čast žumberačkom vitezu Domovinskog rata koji je kao pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, poginuo u rujnu 1993. godine vraćajući se sa zadatka, kada je njegov avion srušen kod Vrginmosta.

I ovogodišnji maraton njemu u čast trčao se od Karlovca, gdje je Peris rođen 1961. godine, do Sošica u Žumberku odakle potječu njegovi roditelji i gdje mu je prije nekoliko godina podignuta i bista. Inicijator tog maratona je Nikica Vrabac, također Žumberčan i član specijalne jedinice Grom.

 

Uz održavanje maratona, u znak sjećanja na Miroslava Perisa u subotu je organizirano i prvo hodočašće u čast svim žumberačkim vitezovima poginulim u domovinskom ratu, od Krašića i Pribića, preko Kostanjevca i Podžumberka, do Sošica. Maratonce, hodočasnike i bicikliste koji su ih pratili, u Sošicama su uz pljesak dočekale i vatrogasne sirene, ali i članovi hrvatskih povijesnih postrojbi: Karlovačke građanske garde, Samoborske narodne garde i Žumberačkih uskoka, kao i predstavnici grada Karlovca i općine Žumberak, te čelnici udruge žumberačkih branitelja, vatrogasci iz Sošica i brojni mještani.

Sve je završilo prijateljskim druženjem i domjenkom, koji su organizirale članice udruge Žumberačke vile, a načelnik općine Žumberak – Zdenko Šiljak, tom nam je prilikom rekao:

 

26. obljetnica pogibije pilota pukovnika Miroslava Perisa obilježena je i preletom zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zapovjednik eskadrile borbenog aviona Christian Jagodić, za naš je radio izjavio:

 

A na pitanje što misli o kupnji borbenih zrakoplova, Jagodić je odgovorio:

 

Povezane vijesti

Back to top button