Jaska i okolica

Uskoro će pokojnika jedan pogrebnik prevoziti, a drugi obavljati pokop

Početkom idućeg mjeseca istječe rok od godine dana, u kojem su tvrtke koje obavljaju pogrebničku djelatnost bile dužne uskladiti svoje poslovanje s odredbama Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, koji je stupio na snagu 7. travnja prošle godine.

Tim Zakonom, ukinute su koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, koje su izdavali gradovi i općine, te je tržište pogrebničkih usluga posve liberalizirano. Drugim riječima, registrirane tvrtke i obrti ugovaraju organizaciju sprovoda s privatnim naručiteljem i obavljaju prijevoz pokojnika do mrtvačnice na groblju, dok je samo ukop ostao u nadležnosti komunalnih poduzeća u vlasništvu gradova i općina.

Znači to, da će i gradska tvrtka Groblja Jastrebarsko, od 6. travnja, kada se mora početi primjenjivati Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, obavljati samo ukop pokojnika i brinuti o uređenosti groblja, a preuzimanje, opremanje i prijevoz umrle osobe do mjesta ukopa ili kremiranja, obavljat će poduzetnici i obrtnici, koji za to zadovoljavaju zakonske uvjete. A, kako je jedan od uvjeta, da moraju imati zaposlenu stručnu osobu za obavljanje pogrebničke djelatnosti, ovoga je tjedna započela provedba ispita za zvanje Pogrebnik, koje provodi Hrvatska obrtnička komora.

Ukratko, prijevoz pokojnika i prodaja pogrebne opreme izdvojeni su iz komunalne službe i prepušteni tržištu, pa će tvrtka Groblja Jastrebarsko ubuduće obavljati samo onaj dio posla koji se odvija na groblju, a to je, prije svega, iskop zemljanog groba i otvaranje grobnica, zatim prijevoz lijesa s pokojnikom od mrtvačnice do mjesta ukopa, te smještaj lijesa u grob ili grobnicu i zatrpavanje groba odnosno zatvaranje grobnice.

Jedna će pogrebna tvrtka, dakle, obavljati pokop, a druga prijevoz pokojnika, preko koje će ići i prodaja pogrebne opreme odnosno sve ostalo potrebno za organizaciju pogreba.

O novostima koje donosi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti i poslovanju tvrtke Groblja Jastrebarsko razgovarat ćemo u sutrašnjoj Središnjici s direktorom Mariom Brnabićem.

Termin Središnjice već je preko 25 godina isti – nedjeljom u 13 sati, dok je snimka, istim danom, od 20 sati. Ukoliko propustite i termin snimke, Središnjicu, kao i ostale emisije iz etera Radio Jaske, možete preslušati na webu u kategoriji Emisije.

Radio Jasku, osim preko frekvencije 93,8 MHz, moguće je slušati i putem interneta na našoj web stranici (LINK).

[su_button url=”http://radio-jaska.mobapp.at” target=”blank” style=”flat” background=”#2986bf” color=”#ffffff” size=”5″ wide=”yes” center=”yes” radius=”10″ icon=”icon: mobile-phone” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Isprobaj mobilnu aplikaciju[/su_button]

Slična tema:

Back to top button