Jaska i okolicaVijesti

Davorin Štetner: “Hrvatska je zapuštena i zarasla zbog takvih nebuloznih pravila”

Naš sugrađanin i poduzetnik Davorin Štetner objavio je na Facebooku jedan vlastiti primjer susreta s hrvatskom birokracijom, odnosno pravilima u Lijepoj našoj. Konkretno, osvrnuo se na ruševnu kuću u gornjem dijelu grada na glavnoj cesti (Staroj karlovačkoj) koju nije mogao srušiti 15 godina jer mu to nije dozvoljavao Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Nakon što se obvezao napraviti identičnu kopiju, dobio je rješenje o rušenju.

U nastavku prenosimo cijelu objavu našeg vidno uznemirenog Jaskanca Davorina Štetnera, prema kojemu takva pravila treba hitno mijenjati jer su nebulozna.

Zašto Hrvatska ne može naprijed? Evo primjera… Ruina na slici je kuća u Jastrebarskom na glavnoj cesti. Više od 15 godina nismo je mogli srušiti jer Konzervatorski odjel Ministarstva kulture nije dao usprkos višestrukim molbama i apelima. Kuća je bila opća opasnost po građane i veliko ruglo kraj kojeg su prošli doslovce milijuni ljudi jer se nalazi na najprometnijoj cesti u Hrvatskoj – Staroj karlovačkoj. Tek prošle godine dobili smo rješenje o rušenju, ali tek kad sam se obvezao napraviti identičnu kopiju!

Tražili su da ne koristim stiropor za izolaciju jer to kao nije autohtono!!! Stara kuća imala je prostorije visine 180 cm – zar da radim kuću za Hobite? Naloženo mi je da prozori moraju biti od drva bez izo stakala! Naloženo mi je da kuća na pročelju mora imati LOM, da LOM! Koliko ima budala poput mene da pristanu na takve zahtjeve konzervatora koji su cijeli projekt poskupili i više od 40%!? Isti slučaj vidimo po Petrinji, Glini i ostalim gradovima. Većina onih ruševina je pod zaštitom i zato i nisu obnavljane na moderne, sigurne načine. Zbog takvih pravila stradali su nedužni prolaznici.

Tko će odgovarati, konzervatori? Pustite nas da investiramo kao u civiliziranim zemljama – izvana neka se zadrži stara vizura, ali od kojih materijala graditi – pa najmodernijim, najsigurnijim, energetski učinkovitim! Hrvatska je zapuštena i zarasla upravo zbog takvih nebuloznih pravila koja odvraćaju iole pametne od bilo kakve investicije. Evo i sad dok pišem mislim si da sam idiot te da sam trebao ostaviti ovaj spomenik hrvatskoj birokraciji na trajni spomen i ponos… ali sad barem ova opasnost nikoga neće ubiti i zato sam miran. Mijenjajte pravila pod hitno! Zar da Petrinju, Glinu i ostale stradale krajeve obnavljamo glinom, trstikom i vapnom??? Strašno!

Foto
facebook

Sličan sadržaj

Back to top button