Jaska i okolicaVijesti

Hoće li KEMIS-Termoclean dobiti okolišnu dozvolu za daljnje zbrinjavanje opasnog otpada?

Ovisi to i o primjedbama građana koje se primaju još samo do utorka, 8. lipnja | audio vijest

Još samo dva dana, do utorka, 8. lipnja, traje javni uvid u Stručnu podlogu za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje za skladištenje opasnog otpada tvrtke KEMIS-Termoclean u jaskanskoj gospodarskoj zoni. Prošlog je tjedna održano i njezino javno predstavljanje koje je, na žalost, bilo slabo posjećeno.

Među malobrojnim građanima koji su došli na javnu raspravu o studiji, bio je i gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je, s tim u vezi, imao više kritika:

 

A stav Grada oko zbrinjavanja opasnog otpada je poznat, podsjetio je jaskanski gradonačelnik.

 

U nastojanju da se spriječi izdavanje nove okolišne dozvole tvrtki KEMIS-Termoclean, osobito se angažirala Inicijativa građana Jastrebarskog predvođena Michaelom Sharpom:

 

Sharp nije zadovoljan niti s načinom rada institucija koje su nadležne za izdavanje nove okolišne dozvole.

 

Da bi se spriječilo izdavanje “sporne” dozvole, odnosno zabranio daljnji rad tvrtke KEMIS-Termoclean u našoj sredini, Inicijativa građana Jastrebarskog, organizira i potpisivanje peticije, ne samo u Jaski nego i u susjednim općinama.

 

Za rješavanje tog problema peticija se još uvijek može potpisati, a oni koji žele mogu je potpisati online.

Sada poslušajte što o svemu ovome kaže direktor tvrtke KEMIS-Termoclean Zoran Matić, s kojim je naš novinar Zdenko Vuković Cena, razgovarao nakon javnog predstavljanja Stručne podloge za ishođenje “sporne” okolišne dozvole.

 

Tvrtka KEMIS-Termoclean ima dozvolu nadležnog Ministarstva za gospodarenje opasnim otpadom – na neodređeno vrijeme, no nakon pet godina revizija poslovanja provjerava se okolišnom dozvolom koju je zakon propisao 2014. godine. Tom okolišnom dozvolom ne proširuju se postojeći kapaciteti niti uvode nove tehnologije, ne radi se ništa novo, nego uz postojeću, tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada, mora imati i tu dozvolu. Što je zapravo okolišna dozvola, pojašnjava Sandra Novak Vujanović, jedna od autorica stručne podloge za ishođenje okolišne dozvole:

 

Pri ishođenju okolišne dozvole obvezno je provođenje javne rasprave, pa podsjećamo još jednom da građani svoje primjedbe na Stručnu podlogu za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje za skladištenje opasnog otpada tvrtke KEMIS-Termoclean, zaključno s 8. lipnja, mogu upisati na adresi gardske uprave u ulici dr. Franje Tuđmana 47, na prvom katu. Primjedbe se mogu dostaviti i putem pošte na adresu: Zagrebačka Županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica Grada Vukovara 72/V. 10 000 Zagreb.


Cijela audio vijest:

 

Back to top button