Izbori2021Jaska i okolicaVijesti

Je li u Jastrebarskom na pomolu nova afera s opasnim otpadom?

Nakon što je jučer u dnevnim novinama objavljen Poziv na javnu raspravu za provedbu postupka ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevinu za skladištenje opasnog otpada tvrtke KEMIS-Termoclean, odmah se oglasio gradonačelnik Zvonimir Novosel te pozvao sugrađane da se aktivno uključe i daju svoje primjedbe, čime bi se zapravo usprotivili izdavanju dozvole, a isto je učinila i Inicijativa građana (predvođena Michaelom Sharpom) koja je najavila i potpisivanje peticije.

Prije nego što pročitate njihova priopćenja, podsjetit ćemo da su u Jastrebarskom od početka 2019. godine (nakon afere s Remondisom) na snazi izmjene Prostornog i Urbanističkog plana, kojima se ne dozvoljava uporaba, sakupljanje, zbrinjavanje i druge obrade opasnog otpada.

Dakle, ako prostorno planska dokumentacija u jaskanskoj gospodarskoj zoni već više od dvije godine ne dopušta zbrinjavanje opasnog otpada, pitanje koje se logički nameće glasi – zašto uopće Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i pokreće postupak kojega u njegovo ime provodi Zagrebačka županija?

I drugo pitanje -zašto se sve to događa baš sada, uoči predstojećih izbora?

Ministarstvo i Županiju vodi, naime, HDZ, a u gradu je na vlasti SDP, pa opasni otpad tvrtke KEMIS-Termoclean dobiva i politički predznak, odnosno iskorištavati će se u političke svrhe. Misli tako i gradonačelnik Novosel koji je poručio: “Usvajanjem novih planova, Grad Jastrebarsko jasno je zabranio djelatnost opasnog otpada u Gospodarskoj zoni Jalševac. Moja odgovornost, kao gradonačelnika ovog grada je pozvati sve sugrađane da se aktivno uključe i svojim primjedbama pomognu Gradu da se ispoštuje odluka Gradskog vijeća. Žao mi je, što se ovakve odluke donose netom prije izbora i što se to iskorištava u političke svrhe.”

Iz podužeg gradonačelnikovog priopćenja s tim u vezi, doznaje se da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 23. ožujka ove godine Gradu Jastrebarskom dostavilo Informaciju o zahtjevu za provedbu postupka ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje- građevinu za skladištenje opasnog otpada na lokaciji ulica Većeslava Holjevca 20, nositelja djelatnosti KEMIS-Termocelan.

Gradonačelnik ističe da je Grad na taj zahtjev odgovorio negativno, pozivajući se na gradske odluke kojima se ne dozvoljavaju djelatnosti oporabe, sakupljanja, zbrinjavanja i druge obrade opasnog otpada. Riječ je, podsjetimo, o odlukama Devetih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Jastrebarskog i Petim izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Jalševac, koje su na snazi od siječnja 2019. godine.

Gradonačelnik Novosel, u svom priopćenju navodi i da je tvrtka KEMIS-Termoclean, nakon usvajanja novih prostornih planova, podnijela Zahtjev za ocjenu zakonitosti Prostornog plana uređenja Grada Jastrebarskog, čime je upirala u nezakonitost tog dokumenta i tražila njegovo ukidanje, no, Visoki upravni sud Republike Hrvatske, odlukom od 22. veljače ove godine, te je primjedbe proglasio neosnovanim, čime je potvrđena zakonitost gradskih odluka.

Gradonačelnik nadalje ističe i ulogu Zagrebačke županije u ovom slučaju, koja je, kako navodi, 20. travnja tvrtki Termocelan izdala dozvolu za gospodarenjem neopasnim otpadom na lokaciji u Jastrebarskom, te da sada pokreće postupak ishođenja okolišne dozvole za skladištenje opasnog otpada.

Javna rasprava započet će 10. svibnja i trajati do 8. lipnja. U tom razdoblju javnosti će, u gradskom uredu na prvom katu u ulici dr. Franje Tuđmana 47, u radnom vremenu biti omogućen javni uvid i podnošenje primjedbi, a 26. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu Jastrebarsko biti će organizirano i javno izlaganje na kojem će  predstavnici operatera i izrađivača Stručne podloge, neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima zainteresirane javnosti.

“S obzirom da je Grad Jastrebarsko dosad učinio sve što je u njegovoj moći, pozivaju se svi sugrađani da se aktivno uključe i da u propisanom roku dostave svoje primjedbe na Nacrt Stručne podloge za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevina za skladištenje opasnog otpada.” – poručuje gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Oglasila se i Inicijativa građana

Nakon objave poziva na javnu raspravu za provedbu postupka ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevinu za skladištenje opasnog otpada tvrtke KEMIS-Termoclean, oglasila se i Inicijativa građana.

“Još jednom nam se nudi i nameće nešto što nije u našem interesu, nešto što nije dobro i što će nam ugroziti zdravlje i živote, te dugoročno i negativno utjecati na našu budućnost i na generacije koje dolaze.” – poručila je Inicijativa građana koja je i u svoj program za nadolazeće lokalne izbore uvrstila problem tvrtke Kemis i smatra ga jednim od najvećih problema, koji treba riješiti u što kraćem roku, s ciljem sprečavanja štete po zdravlje ljudi i okoliša.

Inicijativa građana proziva Grad Jastrebarsko što s informacijom o postupku ishođenja okolišne dozvole, koju je dobio još 23. ožujka, nije odmah upoznao javnost, te najavila da će od 17. do 31. svibnja organizirati potpisivanje online peticije, kao i fizičko potpisivanje 17. i 24. svibnja na Sajmištu, te 21., 22., 23. i 29. svibnja u centru Jaske.

“Apeliramo na zajedništvo građana oko ovog problema koji nas se jednako tiče, molimo Vas da zaboravimo na različitosti i podjele koje inače postoje i da se ujedinimo oko ove opasnosti koja nam svima jednako prijeti.” – stoji na kraju priopćenja Inicijative građana Jastrebarsko.

Sličan sadržaj

Back to top button