Izbori2021

Lokalni izbori za točno mjesec dana, teče rok za predaju kandidacijskih lista i kandidatura

Od ponoći su počeli teći rokovi za lokalne izbore koji će se održati za točno mjesec dana, 16. svibnja. Znači to prije svega da se od danas od birača mogu prikupljati potpisi potpore, a teče i rok od 14 dana za predaju kandidacijskih lista i kandidatura.

Političke stranke ne moraju, no neovisne liste moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste za vijeća i skupštine, koliko, ovisi o broju stanovnika svake jedinice, pa se broj potrebnih potpisa kreće od 25, u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.

Neovisno stoje li iza njih političke stranke ili birači, za kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane moraju se prikupiti potpisi, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći 29. travnja.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

Sličan sadržaj

Back to top button