Izbori2021

O većini u Županijskoj skupštini odlučivat će DP i MOST

Osim što je aktualnog župana Stjepana Kožića uspio zaustaviti u četvrtoj uzastopnoj pobjedi u prvom izbornom krugu, Jaskanac Mihael Zmajlović uspio je ostvariti i najbolji rezultat pri izboru za županijsku skupštinu Zagrebačke županije.

Lista SDP-a i HSS-a, čiji je on bio nositelj, dobila je najviše glasova 25,72%, što preračunato u mandate donosi 13 mjesta u županijskoj skupštini, koja podsjetimo ima 47 mjesta. Po dobivenom postotku na drugom mjestu je lista HDZ-a i njegove koalicije, koju je predvodio Željko Turk i koja je s 24,74% glasova dobila također 13 vijećnika.

Nezavisna lista Stjepana Kožića i partnera, čiji je nositelj bio Stjepan Kožić, plasirala se na treće mjesto sa 16,72%, odnosno 8 mandata. U skupštinu ulaze još tri liste: FOKUS Darija Zurovca, koja s 12,8% glasova dobiva 6 mjesta, zatim Domovinski pokret, predvođen Domagojem Lovrićem koji s osvojenih 9,92% dobiva 5 mandata, te MOST Marine Štokan Bosanac s 5,64%, odnosno 2 mandata.

Dakle, niti jedna opcija nema većinu u Županijskoj skupštini. Kožić i HDZ koji koaliraju u Županiji, za skupštinu su na izbore išli svatko sa svojom listom i zajedno imaju 21 mandat, a za većinu treba 24. Ni lijeva koalicija, ukoliko bi se SDP i HSS dogovorili s Fokusom, nemaju većinu, jer bi zajedno imali 19 mjesta pa će o većini odlučivati 5 vijećnika Domovinskog pokreta i dva iz Mosta.

Sličan sadržaj

Back to top button