Jaska i okolicaVijesti

HSS s HDZ-om sklopio većinu u Zagrebačkoj županiji, SDP u šoku

Bliži se treći pokušaj konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije, što je posljednja šansa da se izbjegnu novi izbori jer su dosadašnja dva pokušaja propala, odnosno dogovori oko većine, završili su neslavno.

Prema najnovijim informacijama, koje danas prenose brojni mediji, sinoć je došlo do novog preslagivanja. Navodno su većinu sastavili vijećnici HDZ-a i partnera, te Nezavisne liste Stjepana Kožića i Milana Bandića, s HSS om, koji je u skupštinu ušao na zajedničkoj listi sa SDP-om.

SDP i HSS zajedno su dobili 13 mandata, od kojih su 4 HSS-ova. S ta 4 glasa, te HDZ-ovih 13 i Kožićevih i Bandićevih 8, dobiva se i “jedna ruka u zraku” više, odnosno 25 glasova, jer za natpolovičnu većinu trebaju 24 vijećnika.

Za prelazak na drugu stranu HSS će navodno dobiti mjesto predsjednice Skupštine, a to će biti biti šefica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Ovakvu odluku svog koalicijskog partnera, komentirao je i Mihael Zmajlović, predsjednik županijskog SDP-a, koji je bio i nositelj zajedničke liste SDP-a HSS-a za skupštinu Zagrebačke županije. Izjavio je da se od HSS-a očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od oporbenih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore ‘naprasno’ napustio i pretrčao HDZ-u. Razgovori su se, naime, vodili između SDP-a i HSS-a, te Fokusa, Domovinskog pokreta i Mosta i te su stranke, ističe Zmajlović, bile spremne formirati većinu. “SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada. Ne vjerujem u taj scenarij, jer to bi značilo prevaru, ne samo našeg koalicijskog dogovora već i direktnu izdaju birača, koja bi u ovom slučaju bila čak i gora od one koju je na nacionalnoj razini svojedobno napravio HNS. Tim više što je većina u Županijskoj skupštini moguća i bez HDZ-a, i SDP je spreman podržati takav prijedlog.” – izjavio je Zmajlović.

O novom preslagivanju u Županiji, oglasio se i predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, koji je potvrdio da je HDZ dogovorio s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije te da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine. Turk je izjavio i da se ne radi o koalicijskoj suradnji, nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu, te da će o daljnjoj suradnji HSS i HDZ razgovarati nakon konstituirajuće sjednice.

 

U vezi najave trećeg pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije i medijske napise oko toga, priopćenjem je danas reagirao HSS Zagrebačke županije. Evo što kažu županijski HSS-ovci:

Kao posljedica dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine, Zagrebačka županija nalazi se pred mogućim novim izborima. Nakon prvog nekonstituiranja Županijske skupštine, Odbor HSS-a Zagrebačke županije je još 1. srpnja ove godine donio zaključak kako će za predsjednika Županijske skupštine podržati kandidata s liste koja je osvojila najviše glasova birača, tj. iz redova SDP-a ili HSS-a. Tijekom razgovora, većina stranaka je bila suglasna da kandidat ili kandidatkinja za predsjednika odnsono predsjednicu Županijske skupštine bude iz HSS-a. Među strankama koje su bile suglasne s tim prijedlogom bio je i SDP. U ovoj gospodarskoj situaciji te otežanom funkcioniranju uslijed korona krize, a u cilju što brže sanacije potresom pogođenih područja, trošak novih izbora od oko 5 milijuna kuna javnog novca, HSS Zagrebačke županije smatra štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije.

Slijednom navedenog, a približavanjem roka za održavanje treće (posljednje) konstituirajuće sjednice, Odbor HSS-a Zagrebačke županije donio je 28. srpnja odluku da će HSS, ako postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat ili kandidatkinja HSS-a za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine preuzeti odgovornost obnašanja te funkcije u cilju konstituiranja i početka rada Županijske skupštine kao predstavničkog tijela.

Stoga, u vezi medijskih napisa, predmet navedene odluke nije sklapanje koalicijskih sporazuma. Također, vrijeme će pokazati zašto je SDP iznenada promijenio mišljenje te dao podršku isključivo Fokusovom kandidatu ili kandidatkinji za predsjednika odnosno predsjednicu Skupštine, a ne više HSS-u s kojim je bio na zajedničkoj listi. – stoji u priopćenju županijskog HSS-a.

Sličan sadržaj

Back to top button