OstaloVijesti
U trendu

Zmajlović izrazio sućut biračima HSS-a, a Zurovec poručio: “HSS se prodao za fotelju”

Za utorak, 3. kolovoza, sazvana je treća konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Dosadašnja dva pokušaja konstituiranja, kao što je poznato, propala su jer nitko nije mogao sastaviti većinu, no sada je većina dogovorena i osigurana pa bi i Zagrebačka županija, dva i pol mjeseca nakon izbora, konačno trebala dobiti svoje predstavničko tijelo.

HDZ sa svojim partnerima, te Kožićevom i Bandićevom strankom, dogovorio je, naime, u srijedu potrebnu većinu s HSS-om, te u skupštini ima 25 mandata (od potrebna 24).

Nakon objave takve informacije oglasio se i Dario Zurovec, predsjednik stranke Fokus (koja ima 6 mandata u skupštini) te poručio da se HSS, standardni priljepak SDP-a, prodao HDZ-u za fotelju, jer je nakon tajnih pregovora dobio mjesto predsjednika odnosno predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije.

U priopćenju je Fokus ustvrdio da se, nakon dva propala pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije, može sastaviti većina i to bez HDZ-a, ali da je “HSS izdao svoje koalicijske partnere iz SDP-a”.

“Zanimljivo je da sada HSS-ovci u medijima optužuju stranku Fokus zbog naše inicijative da predsjednik bude iz oporbe i da to budemo mi, kao stranka centra, a istovremeno oni su tajno pregovarali s HDZ-om i prodali se za tu fotelju”, istaknuo je predsjednik županijske organizacije Fokusa Dario Zurovec. Iz Fokusa su podsjetili i da su na lokalne izbore u svibnju izašli samostalno, dok je HSS ušao u Skupštinu “kao standardni priljepak SDP-a”. “Time je jasno”, poručili su, “da je Fokus imao puni legitimitet pregovarati na koji god način želi, za razliku od HSS-a koji, budimo realni, Skupštinu ne bi vidio da im SDP nije poklonio ulazna mjesta na listi”. HSS se, kažu, biračima odužio tako da ih je izigrao i prodao se HDZ-u za poziciju predsjednika Županijske skupštine.  Predsjednica bi, naime, trebala biti šefica županijskog HSS-a Martina Glanović.

“Žalosno u što se pretvorio HSS, jednom velika i snažna stranka. Tko još vjeruje opravdanjima Kreše Beljaka da županijska organizacija HSS- a ima svoju autonomiju?”– upitali su iz Fokusa. Pa to je, dodali su, njegova županijska organizacija, gdje je on posložio svoje ljude i u kojoj samoborski HSS vedri i oblači, a predsjednica županijske organizacije HSS-a, Martina Glasnović je bliska suradnica Kreše Beljaka.

“Dakle, ništa od ovog nije slučajno i sada treba samo pratiti kako će se to dalje preslikavati na nacionalnu razinu”, poručili su iz Fokusa u priopćenju.

Iz HSS-a Zagrebačke županije u četvrtak su priopćili da je “odlučio preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine”, a nakon što podršku za tu funkciju nisu dobili od SDP-a, dogovor kojim se osiguralo konstituiranje Skupštine pao je s HDZ-om.

Zmajlović: Izražavam sućut HSS-ovim biračima

Priopćenje je na ovu temu poslao i SDP Zagrebačke županije na čelu s predsjednikom Mihaelom Zmajlovićem.

Većina u Skupštini Zagrebačke županije moguća je i bez HDZ-a, neosporna je to činjenica koja demantira tvrdnje HSS–a Zagrebačke županije da u koaliciju sa HDZ-om ulaze kako bi se spriječili novi izbori.  Četiri HSS-ova člana Županijske skupštine izabrana su na listi SDP-a, a obje su stranke imale i zajedničke kandidate za izvršnu vlast na svibanjskim lokalnim izborima.

“SDP je spreman podržati svaki prijedlog za izbor predsjednika ili predsjednice Skupštine na konstituirajućoj sjednici koji ne podrazumijeva suradnju sa HDZ-om” – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije i naglasio da je ovo što radi HSS direktna prevara i nepoštivanje koalicijskog sporazuma i još važnije brutalna izdaja birača. Za HDZ su do prije neki dan govorili da bi takvu stranku u demokratskom društvu trebalo zabraniti.

“Mislili smo da je ono što je napravio HNS kad je pretrčao HDZ-u vrh političkog licemjera, ali HSS sada pokazuje da je još gori od HNS-a. Jasno je kud to sve vodi, pa ću su se usuditi unaprijed izraziti sućut svim HSS-ovim biračima” – istaknuo je Zmajlović.

SDP Zagrebačke županije predvodio je listu za Županijsku skupštinu koja je na svibanjskim izborima dobila povjerenje najvećeg broja glasača Zagrebačke županije. Slijedom toga kroz rad u Skupštini Zagrebačke županije dosljedno ćemo inzistirati na našim programima i projektima.

 

Sličan sadržaj

Back to top button