Jaska i okolicaVijesti

U nedjelju Prošćenje u žumberačkom selu bez stanovnika Cerniku, pozvani su i dobrodošli svi

Jubilarno 20. Prošćenje u žumberačkom Cerniku, selu bez stanovnika, biti će održano ove nedjelje, 23. kolovoza, a posvećeno je Svetoj Jeleni Križarici i stotoj godišnjici postojanja kapele u Cerniku.

Misu će tim povodom u nedjelju od 11 sati predvoditi vlč. Ivan Vučak, župnik župe Krašić, koji ujedno upravlja župom Sv. Marije Magdalene na Oštrcu kojoj pripada i selo Cernik.

Cernik je malo nenastanjeno žumberačko selo podno Svete Gere, koje se spominje u dokumentima 1249. godine, do kojega vodi asfaltni put izgrađen prije 20-tak godina uz pomoć općine Žumberak i zaslugom samih Cerničana, kojih je u to vrijeme bilo najmanje u samom Cerniku. Cerničani su, naime, kao i većina Žumberačana, raseljeni širom svijeta.

Predstojeće nedjeljno Prošćenje okupit će mnoge od njih jer su na svečanosti otvorenja asfaltirane ceste i obnove kapele u listopadu 1999. godine svi prisutni odlučili da se svake nedjelje poslije 18. kolovoza, blagdana Jelene Križarice, okupe svi Cerničani, njihovi potomci i prijatelji, te prisustvuju svetoj misi u svom selu u kojem se nalazi upravo kapela Sv. Jelene Križarice, a koja je izgrađena prije točno 100 godina, dakle, 1920.

Dodajmo da iz Cernika potječe slavni kipar i drvorezac Josip Joso Kopriva, te samouki kipar Nikola Kopriva.

Na nedjeljno, jubilarno 20. Prošćenje u Cerniku, pozvani su ne samo svi Cerničani, nego i svi Žumberčani i ljudi dobre volje.

Povezane vijesti

Back to top button