Jaska i okolicaVijesti

Nakon pet godina u Jasku se vraća ‘Diplomatska berba’

Vraća se Diplomatska berba. Nakon pet godina, u Jastrebarskom će 30. rujna ponovno biti održana Diplomatska berba. Objavio je to danas grad Jastrebarsko i izvijestio da je na inicijativu gradonačelnika Zvonimira Novosela, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio biti domaćinom Diplomatske berbe, manifestacije od izuzetnog značaja za međunarodnu promocije Jaske i njenih vinara, kulture vina, te hrvatske tradicijske baštine.

Kako navode u Gradu, Diplomatska berba originalna je i zaštićena manifestacija koja okuplja veleposlanike u plešivičkim vinogradima, a koji kroz berbu grožđa i druženje upoznaju vinare i vina jaskanskog podneblja.

Diplomatska berba održana je četiri puta kad joj je domaćin bio predsjednik Ivo Josipović. Za mandata Kolinde Grabar Kitarović Diplomatske berbe nije bilo, a novi predsjednik Zoran Milanović prihvatio je gradonačelnikov poziv pa će Diplomatska berba biti održana u srijedu, 30. rujna, u vinogradu obitelji Korak na Plešivici.

Povodom obnove Diplomatske berbe gradonačelnik Zvonimir Novosel je izjavio: “Diplomatska berba simbolizira uvažavanje tradicijskog i kulturnog nasljeđa, zajedništvo koje iskazujemo u berbi grožđa te povezanost i međudržavno prijateljstvo uz iskrene i prijateljske osjećaje, a to sve zajedno čini one osnovne, najznačajnije i temeljne ljudske vrijednosti. Ovom prilikom u ime svih Jaskanki i Jaskanaca zahvaljujem se predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što je prepoznao važnost ove lijepe tradicije po kojoj je Jastrebarsko jedinstveno u Hrvatskoj”.

Foto
TZGJ

Sličan sadržaj

Back to top button