Jaska i okolicaVijesti

Nastavljena tradicija Diplomatske berbe u Jaski | audio, foto

Usprkos lošem vremenu, jučer je u Jastrebarskom održana još jedna Diplomatska berba. Za tu manifestaciju, koja okuplja veleposlanike brojnih zemalja, a čiji je domaćin predsjednik Republike Hrvatske, može se reći da je već  postala tradicija u plešivičkom vinogorju, poznatom po vrhunskim vinima i gostoljubivim ljudima.

Ovotjedna Diplomatska berba, održana na imanju obitelji Kurtalj, bila je šesta u jaskanskom kraju, a po drugi put njezin je domaćin bio predsjednik Zoran Milanović:

 

Diplomatska berba, dakle, potvrđuje, da se u Jasku dolazi zbog vrijednosti. Također i zbog podrške uspjehu toga kraja, ali i tradicije, jer je vinogradarstvo na Plešivici tradicionalna djelatnost gdje se s vinogradom živi, odrasta u njegovim nasadima, od malih nogu sudjeluje u berbama, brine za svaki grozd i kapljicu vina. Upravo tako, stoljećima živi i obitelj Kurtalj, koja je bila domaćin ovogodišnje Diplomatske berbe. Pozdravljajući predsjednika, gradonačelnika i šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, te ostale visoke uzvanike, domaćin Diplomatske berbe Drago Kurtalj, istaknuo je kako je u njegovo vino, uz tradiciju, utkana velika ljubav, ali i rad i trud cijele obitelji.

 

Diplomatska berba omogućuje da se glas o plešivičkim vinima čuje i izvan granica Lijepe naše, a biti domaćinom te manifestacije i u svome domu ugosti Predsjednika i visoke goste, Dragi Kurtalju bilo je izuzetno veliko zadovoljstvo.

 

Dobrodošlicu sudionicima Diplomatske berbe, koja se održava u organizaciji grada Jastrebarskog, poželio je i gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji nije mogao sakriti zadovoljstvo što je ovogodišnja Diplomatska berba, usprkos nepovoljnim vremenskim okolnostima ipak održana.

 

Ugodan boravak na gospodarstvu Kurtalj, šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, zaželio je i njihov domaćin, hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je istaknuo kako posljednjih godina svjedoči nevjerojatnom napretku vinara na plešivičkom području.

 

“Kada kažem tradicijski kraj, on je važan u usmenoj i političkoj tradiciji hrvatske nacije.” – rekao je nadalje i dodao:

 

Bio je to Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, glavni domaćin Diplomatske berbe koja je u četvrtak okupila 40-tak šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj koje su, prije odlaska na Plešivicu, u perivoju dvorca Erdödy dočekali zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić, gdje su uzvanici kušali vina vinarije Jagunić.

U prigodnom programu ovogodišnje Diplomatske berbe sudjelovali su Gospodari tambura, Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Kuburaši iz Okića, biciklistički klub Bregdown i sokolari.

Dodajmo još da će grozdove rajnskog rizlinga, koje su brali veleposlanici, domaćin Diplomatske berbe Drago Kurtalj ukomponirati u posebno vino koje će ga podsjećati na dan kad je njegov vinograd ugostio uvažene berače iz cijelog svijeta, na čelu s hrvatskim predsjednikom.

Foto
Radio JaskaGrad Jastrebarsko

Sličan sadržaj

Back to top button