192/193 infoVijesti

Odluka o zabrani spaljivanja korova naišla na negodovanje, javnosti se obratio zapovjednik VZG Jastrebarsko

Vedran Boričević obratio se javnosti otvorenim pismom

Kao što je poznato, od utorka je na snazi odluka Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog, kojom je na jaskanskom području strogo zabranjeno spaljivanje poljoprivrednog otpada i korova na otvorenom!

Takva odluka naišla je i na određeno negodovanje, pa se zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog, Vedran Boričević, obratio javnosti otvorenim pismom koje prenosimo u cijelosti. U pismu stoji:

“Poštovani sugrađani,

drago nam je da pratite rad vatrogasaca, članica vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog, koji dobrovoljno odrađuju posao u okviru svoje redovne djelatnosti, a to su spašavanje ljudi i imovine ugrožene požarom i drugim nesrećama. Pored ovih redovnih aktivnosti, svakodnevno smo kao operativna snaga Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog na usluzi građanima prilikom borbe protiv širenja koronavirusa i odradili smo do sada ogroman broj aktivnosti, kao što su redovne ophodnje, ispomoć gradskom društvu Crvenog križa, Stožerima civilne zaštite od nacionalne do lokalne razine, a to ćemo raditi i dalje.

Na pojedine vrste intervencija zajedno možemo preventivno djelovati, a to su upravo požari otvorenog prostora, kojih u ovo proljetno vrijeme imamo podosta. Samo u proteklih 30 dana izašli smo na 7 požara otvorenih prostora na
širem području grada Jastrebarskog. Upravo zbog tih požara, a koji su izazvani neodgovornim ponašanjem pojedinaca, koji se ne pridržavaju preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova, izlazeći na intervencije, izloženi smo dodatnom riziku širenja koronavirusa i na nas vatrogasce. Stoga pozdravljamo Odluku gradskog Stožera o zabrani spaljivanja korova na otvorenom prostoru za vrijeme trajanja epidemije.

Takve odluke donijelo je i niz gradova i općina diljem Republike Hrvatske, kao npr. u Zagrebačkoj županiji gradovi Zaprešić, Dugo Selo, Zelina i ovoga tjedna Jastrebarsko. Požari otvorenog prostora odgovornim ponašanjem naših sugrađana mogu se spriječiti, a ovo je zasigurno mjera upravo zbog neodgovornih pojedinaca koji se ne pridržavaju propisanih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja korova na otvorenim prostorima, izlažući opasnosti ne samo sebe, već i vatrogasce, a da ne govorimo o biljnom i životinjskom svijetu koji u tim požarima stradaju.

Zapitajmo se svi kako bi bilo da se se ne daj Bože vatrogasci zaraze koronavirusom? Tko bi tada izašao na tehničke intervencije u prometu, na gašenje požara objekata, na spašavanje unesrećenih osoba?

Na kraju, izlazak vatrogasaca na intervencije stvara i nemali financijski trošak. Zbog svega spomenutog, budimo odgovorni, ostanimo doma, kako bi svi zajedno pobijedili u ovoj borbi protiv širenja koronavirusa!” – stoji na kraju objave koju potpisuje zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog, Vedran Boričević.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close