192/193 infoVijesti

Presjek intervencija vatrogasnih postrojbi VZG Jastrebarsko

Vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog i u ovim izazovnim vremenima pokazale su i dokazale spremnost odradivši mnogo intervencija kako na području grada Jastrebarskog tako i na potresom pogođenom području.

Odmah nakon najsnažnijeg potresa 29. prosinca u 12:19 sati sve vatrogasne postrojbe na zapovijed gradskog vatrogasnog zapovjednika izašle su u obilazak svih naselja na području grada Jastrebarskog i prigradskih naselja kako bi izvršile izvid i pomogle eventualno unesrećenom stanovništvu. Prilikom prvog obilaska na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je u samom gradu i u nekim okolnim naseljima primijećeno dosta napuknutih zidova, nagnutih dimnjaka, otpalih crijepova i srušenih cigli.

U nastavku donosimo pregled intervencija iz dana u dana kojeg potpisuje zapovjednik VZG Jastrebarsko Vedran Boričević.

29.12. 2020. ODLAZAK VATROGASACA NA POTRESOM POGOĐENO PODRUČJE

Istovremeno jedan sat nakon potresa po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika u Petrinju je upućena vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarskog s kombi vozilom, nosilima i 4 vatrogasca kako bi pomogla u spašavanju ozlijeđenih osoba u potresu. U 12 sati i 54 minute mobiliziran je i tim za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Republike Hrvatske u kojem je 8 vatrogasaca iz DVD-a Cvetković, DVD-a Čabdin i DVD-a Gornji Desinec, koji je krenuo put Siska, Petrinje i Gline.

29.12. – 06.01. SANIRANJE ŠTETA U JASTREBARSKOM I OKOLNIM NASELJIMA

Intervencija saniranja dimnjaka, otpalih crijepova i cigli u samom gradu Jastrebarskom i okolnim naseljima nakon potresa zabilježeno je oko 100. U pomoć vatrogasnim postrojbama, obzirom da se radilo o radovima na pretežito na velikim visinama, priskočili su iz tvrtke Dizalice Banković, g. Marin Banković i tvrtke Elektroinstalater Stipe Bučar, g. Stipe Bučar. Najviše intervencija zabilježeno je u samom gradu Jastrebarsko, gotovo više od 50 posto.

30.12. PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI STRADALOM STANOVNIŠTVU

Uz mnogo operativnih aktivnosti, sve vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Jastrebarsko 30. prosinca uključile su se u prikupljanje humanitarne pomoći koja je 31. prosinca dopremljena u skladište crvenog križa u Jastrebarsko, odakle je prevezena na potresom stradalo područje. Pojedini DVD-i u suradnji s mjesnim odborima ili samoinicijativno odvezli su pomoć i direktno u stradalo područje.

31.12. – 02.01. POMOĆ KOD UTOVARA I ISTOVARA HUMANITARNE POMOĆI U CENTRALNOM SKLADIŠTU CZ RH U JASTREBARSKOM

Na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske 31. prosinca 2020. do 02. siječnja 2021. godine vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog sudjelovale su i kod utovara i istovara humanitarne pomoći koja je stizala iz cijele Europe u centralnom skladištu Civilne zaštite Republike Hrvatske u Jastrebarskom. Svakodnevno je bilo na raspolaganju minimalno 30 vatrogasaca, dok je najviše bilo 2. siječnja 2021. g. kada je sudjelovao 81 vatrogasac iz 20 vatrogasnih postrojbi. Na samu Novu godinu, 1. siječnja 8 vatrogasaca DVD-a Gornji Desinec upućeno je u zračnu luku Dr. Franjo Tuđman u Zagreb kako bi pomogli pri istovaru zrakoplova pristiglih iz Bugarske i Portugala.

01.01. POMOĆ U SANIRANJU ŠTETA U SISKU

Na zahtjev Grada Siska u suradnji s Gradom Jastrebarsko, 2. siječnja u Sisak je upućeno vozilo za rad na visinama tvrtke Dizalice Banković čiji vlasnik g. Marin Banković zajedno s vatrogascima posebno osposobljenim za rad na visinama i dubinama središnje vatrogasne postrojbe DVD-a Jastrebarskog gotovo svakodnevno u Sisku odrađuju zahtjevne intervencije saniranja dimnnjaka i krovova na visokim objektima koristeći speleoalpinističku opremu. Do sada je odrađeno i sanirano ukupno 50-ak visokih objekata, a vatrogasci će u Sisku boraviti i u narednim danima.

02.01. SANIRANJE ŠTETA U GLINI

Po nalogu Glavnog vatrogasnog zapovjednika vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog od 1. siječnja aktivne su i u Glini u sklopu interventnog tima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Do sada je 2. siječnja u Glini bila vatrogasna postrojba DVD-a Petrovine, 5. siječnja vatrogasne postrojbe DVD-a Jastrebarsko, DVD-a Donji Desinec, DVD-a Domagović i DVD-a Plešivica, 6. siječnja DVD-a Cvetković, DVD-a Domagović i DVD-a Gornji Desinec s ukupno 15 vatrogasaca po danu. Vatrogasnim postrojbama u Glini na ispomoći je i vozilo za rad na visini g. Stipe Bučara koji je zajedno s vatrogascima i sam sudjelovao na intervencijama. U 3 dana u Glini je ukupno sanirano oko 100 objekata. U narednim danima vatrogasne postrojbe i dalje su u pripravnosti za odlazak u Glinu na temelju zapovijedi županijskog vatrogasnog zapovjednika. Uz sve navedeno, članice VZG Jastrebarskog na temelju odluke Predsjedništva VZG Jastrebarskog prionule su i u skupljanje donacija za kolege vatrogasce iz Sisačko moslavačke županije kojima će prikupljeni novac biti i doniran.

Na kraju želim zahvaliti svim vatrogascima članicama VZG Jastrebarskog koji su se odazvali na intervencije i profesionalno ih odradili unatoč velikom broju aktivnosti i nadasve stresnim izvanrednim događajima u kojima su sudjelovali. Profesionalnost u vođenju i upravljanju pokazali su i svi članovi Zapovjedništva VZG Jastrebarsko, što je zasigurno olakšalo i posao zapovjednika, zamjenika zapovjednika i tajnika VZG Jastrebarsko.
Vatrogasci su i ovoga puta pokazali stručnost, zajedništvo i veliko srce kada je u pitanju pružanje pomoći ne samo lokalnom stanovništvu već i šire.

Slična tema:

Back to top button