192/193 infoVijesti

Podijelili ste objavu ‘o bijelom kombiju u Jaski’? Možete dobiti kaznu ako se ispostavi da je lažna vijest

Policijska postaja Jastrebarsko objavila je priopćenje vezano za više objava od strane raznih osoba preko društvene mreže Facebook koje su se masovno počele širiti tijekom vikenda između građana koji borave na području koje pokriva policijska postaja, a u kojima se pozivalo roditelje na oprez jer se u Jastrebarskom dogodio zabrinjavajući slučaj u kojem je viđen bijeli kombi kako “patrolira” gradom i da krupnija muška osoba prati djecu i da ih želi strpati u kombi.

“Policijski službenici nisu zaprimili takvu dojavu, niti im se bilo koji roditelj i dijete o takvim saznanjima obratilo, a ukoliko netko o navedenom ima saznanja slobodno se može obratiti policijskoj postaji, a za sada navedene objave koje se dijele preko društvenih mreža su neutemeljene i osobe koje dijele takve objave preko društvenih mreža ukoliko se utvrdi kriminalističko istraživanjem mogu ostvariti obilježja prekršaja iz čl. 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem je opisano da osoba koja izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

kako je u izvornoj objavi navedeno – ovo je poruka majke djeteta kojeg je muškarac u bijelom kombiju vrebao

 

Inače, objava je podijeljena gotovo 500 puta samo s profila osobe koji ju je objavio, a ako uključimo ponovno dijeljenje iz razno raznih grupa, možemo samo nagađati koliki je broj ljudi ugledao ovu objavu čiji je sadržaj zaista zabrinjavajući. No jaskanskoj policiji nitko o toj situaciji nije podnio službenu prijavu, pa su objave trenutno neutemeljene i samim time svima koji su je podijelili, a ako se naposljetku kriminalističkim istraživanjem utvrdi kao lažna vijest – prijeti kazna.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem je opisano da osoba koja izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

“Dojč marka” živa u Hrvatskoj

Zamijetili ste sigurno valutu u kojoj je kazna navedena, a to njemačka marka, nekad omiljena valuta u Hrvatskoj. Ta valuta je kod nas još uvijek ‘živa’ barem ako gledamo Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem su kazne za one koji se na javnom mjestu ponašaju na ‘naročito drzak i nepristojan način’, izražene upravo u “dojč markama”.

Inače, informacija za mlađe čitatelje, njemačka marka je bila službena valuta Njemačke do pred 19 godina 31.12.2001. kada ju je zamijenio euro. Njemačku marku, čak i nakon Nijemaca još su koristili na Kosovu i Crnoj Gori, a bosanskohercegovačka konvertibilna marka (KM) tečajem je vezana za onu njemačku.

Kazna se naplaćuje u hrvatskim kunama

Ipak, sud prilikom izricanja novčane kazne izriče kaznu u hrvatskim kunama po principu konverzije 1 DEM = 1,95 EUR. Iznos u eurima potom se preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na taj dan.

Konkretno, raspon od 50 do 200 DEM značio bi otprilike od 200 do 775 kuna.

Ovoliko bi vas mogli koštati sljedeći prekršaji:

– Namjerno uništavanje domaćeg novca u javnosti: 50 do 250 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Remećenje javnog reda i mira izvođenjem i reproduciranjem pjesama ili isticanje simbola: 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana

 Raspačavanje tiskanih ili snimljenih stvari na neuobičajen nametljiv ili drzak način: od 50 do 300 DEM

– Dopuštanje bludničenja ili pomaganje vršenju prostitucije: od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana

– Skitnja ili prosjačenje: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Odavanje prostituciji: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Tuđa, svađa i vika na javnom mjestu: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Izmišljanje i širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana: od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Pijančevanje i drogiranje na javnom mjestu: Od 50 do 200 DEM

– Neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja: Od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

– Isticanje zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove: od 50 do 200 DEM

 – Vrijeđanje državnih organa i službenih osoba: Od 50 do 200 DEM ili kazna zatvora do 30 dana

Povezane vijesti

Back to top button