192/193 infoVijesti

Prvo Martinje od uvođenja novog Zakona, ne sjedajte za volan ako pijete

Ovaj vikend u vinorodnom jaskanskom kraju u znaku je proslave Martinja, no, kako istovremeno policija provodi i pojačane aktivnosti u prometu, prenosimo upozorenje – da se za volan nikako ne sjeda pod utjecajem alkohola!

Policijska postaja Jastrebarsko tim povodom izvješćuje – da se od siječnja do kraja listopada ove godine, na području u njezinoj nadležnosti, dogodilo ukupno 115 prometnih nesreća, te da su u 23 – vozači bili pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama koje su uzrokovali pijani vozači, na sreću, niti jedna osoba nije smrtno stradala, no dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a 13 je lakše ozlijeđeno.

Uoči martinjskih proslava, podsjetimo da se vozilom ne smije upravljati, ako u organizmu ima alkohola iznad 0,5 promila, no to se ne odnosi na mlade i profesionalne vozače.

Kako je ovo prvo Martinje od kada je na snazi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, valja i podsjetiti, da kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola iznose do 20 tisuća kuna, a ako se radi o prometnoj nesreći, kazna se uvećava. Tome se dodaju i negativni bodovi, kao i zabrana upravljanja vozilom do 12 mjeseci.

Sličan sadržaj

Back to top button