Jaska i okolicaVijesti

Tribinom u Jastrebarskom obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava

U Jastrebarskom je i ove godine povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, dan kasnije u subotu 24. kolovoza održana komemoracija u povodu 77. godišnjice partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom. Taj napad, dogodio se, na današnji dan, 26. kolovoza 1942. godine i do 1990. se obilježavao kao Dan općine Jastrebarsko.

Iako je odmah nakon demokratskih promjena (90. godine) objavljena knjiga Ćirila Petešića “Dječji dom u Jastrebarskom (1939.-1947.) – Dokumenti”, a prošle godine knjigu pod nazivom “Istine i laži o Jastrebarskom” objavio je i jaskanski kroničar i naš novinar Zdenko Vuković, u javnom se prostoru, na žalost, još uvijek mogu čuti laži vezane uz stradanje djece. Stoga se već nekoliko godina, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Pastoralnom centru organiziraju tribine u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva čiji je predsjednik Ante Beljo, i u subotu bio u našem gradu.

 

A što je istina to se zna ističe nadalje Beljo:

 

Naš novinar Zdenko Vuković Cena nakon subotnje tribine Anti Belji postavio je nekoliko zanimljivih pitanja.

 

Tribinu o Dječjem domu, Hrvatsko žrtvoslovno društvo organiziralo je u suradnji s Hrvatskim kulturnim vijećem, Župom Sv. Nikole biskupa i Udrugom policije branitelja Jastrebarsko, a podršku joj je i ove godine dao Grad Jastrebarsko, u čije je ime subotnjim događanjima nazočio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar:

Sličan sadržaj

 

Stipe Bučar i Ante Beljo

 

Bučar je posebno zahvalio i Zdenku Vukoviću, autoru knjige “Istine i laži o Jastrebarskom”:

 

Sličan sadržaj

Back to top button