izbori20

U našoj izbornoj jedinici velika bitka između Restarta i HDZ-a

10 je dana do parlamentarnih izbora uoči kojih najnovije istraživanje HRejting pokazuje da se u našoj, sedmoj izbornoj jedinci, vodi velika bitka između Restarta i HDZ-a.

Razlika između vodećeg Restarta (kojeg predvodi Zlatko Komadina) i drugoplasiranog HDZ-a (na čijem je čelu Tomo Medved) iznosi 2,2 posto. Naime, Restart osvaja 28,6%, a HDZ 26,4%.

Izborni prag prelazi još jedino Škorina lista, koju ovdje predvodi bivši Mostov zastupnik i ministar Slaven Dobrović. Domovinski pokret dobiva točno 11%. Najbliže su pragu u 7. izbornoj jedinici stranke oko platforme Možemo! koje su trenutačno na 4,6%.

Anketa potpuno iz igre za mandat ne isključuje ni Most koji dobiva 4,2%, ni koaliciju okupljenu oko Živog zida koja dobiva 4%.

Pretvaranjem postotaka u mandate, dolazi se do 12 fiksnih – po pet iz Restart kolaicije i HDZ-a te dva Škorina. Dva još preostala mandata su rubna i na dohvatu je čak pet lista: Restart, Možemo, HDZ, Most i Živi zid. No, računica prema D’Hondtu pokazuje da su mu najbliže Restart i savez na platformi Možemo! predvođen Radom Borić.

Istraživanje HRejting je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. Maksimalna pogreška je +/- 4%.

HRT

Povezane vijesti

Back to top button